Жан-Жак Ано е почетен председател на Синелибри 2020

Oт 18 октомври до 8 ноември Синелибри 2020 ще представи над 300 прожекции на живо на 45 филма.

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната и силна конкурсна програма, фестивалът ще доведе у нас една от легендите на европейската кинематография – режисьора Жан-Жак Ано!

Той е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните киноотличия в света. Триумфалният му творчески път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, в т.ч. "Борба за огън“, "Името на розата“, "Мечката“, "Любовникът“, "Седем години в Тибет“, "Вълчият тотем“.

Синелибри 2020 ще представи над 300 прожекции на живо на 45 филма, повечето от които национални и световни премиери. Модулът с филми, състезаващи се за Голямата награда за майсторска литературна адаптация, е озаглавен "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. В него присъстват 7 отбрани заглавия, вдъхновени от известни литературни произведения.

Зрителите ще имат възможност да се насладят на най-новия филм на режисьора Франсоа Озон, който носи заглавие "Лято 85“, на една от най-дискутираните екранизации тази година – "Берлин Александерплац“ по монументалния роман на Алфред Дьоблин, както и на зашеметяващия датски трилър "Изключението“ на режисьора Йеспер Нилсен.

Състезателната програма ще предложи и филма "Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици, и унгарската камерна драма "Пилат“ по великолепния роман на Магда Сабо. Ще имаме изключителния шанс да оценим филмовата версия на пиесата "Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелер, с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман. За радост на любителите на италианското кино, конкурсната програма на Синелибри включва и филма "Връзки“ на режисьора Даниеле Лучети, който откри последното издание на Венецианския кинофестивал.

Тази година, по обясними причини, някои от членовете на журито ще бъдат представени дистанционно. В състава му влизат: Снежина Петрова – ръководител на департамент "Театър“ в НБУ и актриса със сияен талант; Милко Лазаров – продуцент и режисьор на филмите "Ага“ и "Отчуждение“, събрали десетки международни отличия; Сантяго Амигорена – уважаван аржентински писател и киносценарист; Бабис Макридис – гръцки режисьор и продуцент, нашумял с филми в жанра на черната комедия и абсурда; финландския киномайстор Мика Каурисмаки, който заедно с брат си Аки Каурисмаки е първопроходник на нова ера във финландското кино. Прочутият френски режисьор, сценарист и продуцент Жан-Жак Ано е почетен председател на журито на Синелибри 2020 и лично ще обяви носителя на голямата награда в рамките на официалната церемония по награждаване на 24 октомври в кино Люмиер Лидл.

Събитието ще бъде съпроводено с премиера на книгата на Ано "Един живот за киното“, която излиза у нас за пръв път, и с прожекция на филма "Любовникът“ по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас. Напомняме, че фестивалът ще се състои между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото "Възпитание на чувствата“.

Значителна част от програмата ще бъде излъчена паралелно онлайн чрез платформата Neterra TV+. При строго съблюдаване на здравните мерки ще се проведат вълнуващи срещи на живо със специалните гости на фестивала във всички посочени градове. Билети от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, НДК и уебсайта на фестивала.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура”, Национален фонд "Култура”, Национален филмов център, Фонд "Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

бюлетин

още реакция