Избрани филми от фестивала в Кан на Синелибри 2021

Гледаме последните филми на Илдико Енеди, Пол Верховен, Франсоа Озон и още.

Наградите на 74-тия кинофестивал в Кан са вече раздадени, победителите ликуват, а ние бързаме да зарадваме българската публика с новината, че част от филмите в програмата на този грандиозен кинофорум ще имат своята българска премиера в рамките на Синелибри 2021! 

След като през 2020 г. фестивалът не успя да се състои на живо, а предложи алтернативни онлайн прожекции, тазгодишното издание се завърна с обичайния си блясък, а на червения килим между 6 и 17 юли отново дефилираха едни от най-прочутите кинотворци в света. За нас беше приятна изненада фактът, че близо 70 % от филмите, включени в основната селекция, са създадени въз основа на литературни произведения - ясен знак, че в кризисни периоди изкуството се обръща към съдържанието и неговото качество.

Предстоящото седмо издание на Синелибри ще се състои между 2 и 31 октомври в София и още седем града в страната под мотото "Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Кино-литературната програма, която екипът на фестивала ще предложи на вярната си публика, е изключително впечатляваща и любопитна. Сред филмовите продукции, договорени в Кан, е дългоочакванaта драма на Нани Морети "Три етажа“ по бестселъра на Ешкол Нево. Звездният каст включва магнетичния Рикардо Скамарчо и Алба Рорвахер, която познаваме от "Връзки", представен в рамките на миналогодишното издание на Синелибри, "Мястото“, "Перфектни непознати“, а също и от "Ненаситни сърца“, "Аз съм любовта“, "Чудесата“, "Щастливият Лазаро“, режисиран от не по-малко даровитата й сестра Алис Рорвахер.

Израелският писател вече е добре познат в България именно благодарение на тази своя творба, която представлява блестящ експеримент с романа като жанр, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Трите етажа от заглавието кореспондират с три самостоятелни изповеди - метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд.

Друго значимо заглавие е "Историята на жена ми“ с Леа Сейду и Луи Гарел на Илдико Енеди, адаптация на едноименния роман на Милан Фющ, спряган като връх в неговото творчество. Унгарската режисьорка нашумя с филма си "За тялото и душата“ от 2017 г., който беше удостоен със "Златна мечка" на кинофестивала в Берлин, освен това беше номиниран за "Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Трескаво очакване буди провокативната френско-холандска биографична история "Бенедета“ на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун "Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“. Режисьорът на "Тя“ с Изабел Юпер, "Черната книга“, култовия "Първичен инстинкт“ с Шарън Стоун, научнофантастичните "Робокоп" и "Зов за завръщане", не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Главната роля в "Бенедета“ е поверена на актрисата Вержини Ефира, която влиза в образа на монахинята Бенедета Карлини.

Ще имаме удоволствието да видим "Карай колата ми“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи – филмът заслужено се нареди сред фаворитите на журито в Кан и спечели наградата за най-добър сценарий, а последният е вдъхновен от разказ на Харуки Мураками. Ще се насладим и на филма  Le Quai de Ouistreham (Между два свята) на известния френски писател, киносценарист и режисьор Еманюел Карер – с Жулиет Бинош в главната роля. 

Няма да останат разочаровани ценителите на стилистиката на Франсоа Озон, чийто нов филм "Всичко мина добре“ също ще бъде сред акцентите на Синелибри 2021. Главната роля в тази драма, базирана на действителен случай, е поверена на очарователната звезда на френското кино Софи Марсо. Партнират й достолепните актриси Шарлот Рамплинг и Хана Шигула. Междувременно в културен център "G 8” все още текат прожекции на младежката драма "Лято 85, която се увенча с множество отличия след представянето си на миналогодишното издание на фестивала.

Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от много специални гости, в т.ч. режисьори, сценаристи, писатели, актьори, истински светила на европейската филмова и литературна сцена. И тази година форматът на Синелибри ще бъде съобразен със здравната обстановка през есента. Предстои да обявим официалната визия и видеото на фестивала, върху които работи художничката Мария Налбантова – един творец с искрящ талант, чиито художествени послания се целят право в сърцето! 

бюлетин

още реакция