Синелибри с още две вълнуващи премиери в зала 1 на НДК

Гледаме „Фантазии“ с Моника Белучи и „Денят на флага“ на Шон Пен.

Освен филма "Бенедета“ на сублимния провокатор Пол Верховен, който ще даде старт на Синелибри на 2 октомври, още две грандиозни кинопремиери ще се състоят в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за френската романтична комедия "Фантазии“, режисирана от звездния тандем Давид и Стефан Фоенкинос, и за драматичния трилър "Денят на флага“ на Шон Пен, който вече се очаква с нетърпение от българската публика! Двете прожекции са на21 октомври.

"Фантазии" е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. Филмът ще ви плени с елегантната си чувственост и непретенциозност, с пикантен диалог и бляскав актьорски състав. Достатъчно е да споменем само имената на Моника Белучи и Карол Буке. Прожекцията в зала 1 е на 21 октомври от 17:30 часа.

"Денят на флага", в който Шон Пен дели екран със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристига у нас веднага след шеметната си премиера на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми“. Прожекцията в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:30 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в международния конкурс за пълнометражен игрален филм.

Президент на журито на седмото издание на кино-литературния фестивал, който тази година отдава почит на Данте Алигиери и неговата вечна "Божествена комедия“, е изтъкнатият френски писател и киносценарист Гийом Лоран. Той е носител на награда BAFTA и награда "Люмиер“; има номинации за "Оскар“ и "Сезар“ за сценариите на филмите "Невероятната съдба на Амели Пулен“ и "Най-дългият годеж“, които са познати и на българската публика. В ролята на арбитри тази есен влизат още: германският режисьор Бурхан Курбани, който триумфира с награда "Синелибри“ за майсторска адаптация на монументалния роман "Берлин Александерплац“ през 2020 година, когато пандемията осуети възможността да получи своето отличие на живо; Каролин Бонгран - уважавана френска писателка и сценаристка, съавтор на сценария на "Влюбеният Айфел“, спечелил овациите на публиката; блестящото режисьорско дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали едни от най-добрите български филми за последните десетилетия, в т.ч. късометражния "Скок“ и пълнометражните ленти "Урок“, "Слава“ и "Бащата“, всеки от тях увенчан с престижни международни отличия.

Между 2-ри и 31-ви октомври зрителите на Синелибри ще се срещнат на живо и онлайн с прекрасни режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти и ще станат свидетели на бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, тематични лекции и други интересни събития. Сред премиерните филми в програмата се нарежда и психологическата драма "Събитието на дебютантката Одри Диван, която беше удостоена с наградата "Златен лъв“ във Венеция буквално преди часове. Филмът е адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ кошмарните й преживявания във Франция през 60-те години - време, в което абортите са все още незаконни. Предстои да бъдат обявени всички заглавия, разпределени по секции, всички специални гости и събития на фестивала. Организаторите на Синелибри предвиждат строго съблюдаване на всички противоепидемични мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите.

Билети за двете прожекции в зала 1 на 21 октомври можете да си набавите на следните линкове:

"Фантазии“, 17:30 ч., "Денят на флага“, 19:30 ч.

Синелибри 2021 се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура”, Национален филмов център, Национален фонд Култура, Фонд "Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, с изключителното партньорство на Vivacom и на УниКредит Булбанк, както и NESCAFÉ® Dolce Gusto, Фантастико, Joy Station, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

бюлетин

още реакция