Премиера на „Електра тук и сега“ по текст на Маргьорит Юрсенар

Премиерата му ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“.

Още от заглавието се разбира, че ключ към представлението „Електра тук и сега“ ще бъде връзката с днешното. Но тази актуалност не трябва да се търси в преднамереното осъвременяване на мита, а по-скоро в коментара на историята. 

„Електра или свалянето на маските“ е оригиналното заглавие на текста, по който театралната режисьорка Василена Радева работи с актьорите Богдана Котарева, Васил Читанов, Елена Димитрова, Иван СтанчевМарио Василев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска. Сценограф на спектакъла е Илияна Кънчева, художественото осветление е направено от Ралица Тонева, музиката е на Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика. До края на годината представлението „Електра тук и сега“ ще се играе три пъти. Премиерата му ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Следващата възможна дата ще бъде на 07 декември.

Иван Дончев

Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, е написана на прага на Втората световна война. Режисьорската версия на Василена Радева върху „Електра“ на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва. Тази трудна семейна история започва в един сублимен ден:

„Това – казва Василена Радева –  е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец.“

Иван Дончев

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане и в личностните връзки на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар, е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла. Заедно със своята театрална компания „Паник бутон театър“ Василена Радева създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон.

Иван Дончев

Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар. Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на „Електра тук и сега“, за да се появи като част от репертоара на „Топлоцентрала“ през новия сезон.

Иван Дончев

бюлетин

още реакция