„Да бъдеш Христо Пимпирев“ с прожекция на Синелибри

„Да бъдеш Христо Пимпирев“ (2023) с прожекция на 11 октомври от 19 ч. в столичното кино „Одеон“ в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

Авторите на филма успяват да стигнат до непознати и много любопитни истории от детството и юношеството на бъдещия изследовател. Те търсят отговор на въпроса какво движи един истински учен и откривател да следва своите мечти.


В мисията да разберем какво е да бъдеш Христо Пимпирев, помагат негови близки приятели, колеги и антарктици. Филмът допълва и образа му като баща с разказите на неговата дъщеря. За първите научни експедиции на българските геолози и за предизвикателствата на пътя към Антарктида говори самият проф. Пимпирев.

Сценарист на филма е Мария Чернева, а режисьор – Ара Хугасян.

Снимка от филма


След прожекцията Kaufland България ще ни поведе към красотите на Антарктида в компанията на полярния изследовател Христо Пимпирев, който лично ще представи новата си книга „Антарктическия стопаджия” и ще разкаже повече за следващата си експедиция.

Филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев“ е продукция на БНТ.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.


бюлетин

още реакция