Българска пиеса оживява в австрийски филм

Ето я историята. Самата тя e достойна за филмиране!

Йордан Славейков и Димитър Касабов  се срещат... в интернет, по-точно във фейсбук. Разбират, че имат много общо помежду си като възгледи за света и изкуството. Най-вече театъра. И двамата са театрални режисьори и решават да опитат да работят в тандем. Първото им предизвикателство е написването на авторска пиеса, която те сами поставят в Театрална работилница "Сфумато“. 

Пиесата им "Паякът“ днес се играе успешно вече 8 пълни години, участва на редица международни фестивали и форуми, печели награди, и има превод на руски, френски, немски, английски и италиански език. 

Дотук добре. Но паячето се оказва късметлийско и предвещава скоро да се превърне във пълнометражен филм. 

През септември миналата година Йордан среща в Косово, където е на писателска резиденция, една специална дама, Марлен - писателка, преподавателка, преводачка, актриса. През октомври тя вече чете пиесата им, а през декември, докато Йордан и Димитър са в САЩ на два различни континента, текат разговори и обсъждания на превода на немски...  Причината – Марлен вижда в текста да крее един бъдещ живот на лента. Следват - договори, кандидатствания, неуспехи, неотказване, воля за продължаване към целта. И ето - към края на април пиесата вече има кастинг, тийзър с избраните актори. Зарът е хвърлен. Ако всичко е наред, в обозримо бъдеще ни очаква пълнометражен австрийски филм по пиесата "Паякът“. Филмът ще се казва EGOMANIA. Да му пожелаем успех!

Дотогава, през юни, както обикновено в "Сфумато", може да гледате спектакъла"Паякът", изигран от блестящите актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова.

бюлетин

още реакция