#РазПисание: Жажда

Представяме втората тема на литературната колонка.

Езикът е проявил мъдрост и е разбрал, че не трябва да съществува антоним на жажда. Можеш да я утолиш, но не съществува дума за състоянието след утоляването.

Следващата тема на #РазПисание е пряко вдъхновена от романа на Амели Нотомб „Жажда“. Но не толкова съдържанието на романа (въпреки че горещо го препоръчваме), а измерението на думата я правят интересна за разглеждане. 


 


Експеримент: колко синонима на „жажда“ можем да съберем в едно изречение? Жадуваме за ламтеж, за копнеж, породен от ненаситност или нужда.  Думата ни спечели със съзвучието, естетиката (може би това е малко по-спорен въпрос) и многозначността си. Темата позволява доста свободни интерпретации. Можете да пишете за пустинната жажда. За копнеж по мечти или човек. За физически или духовни желания, вълнения и ненаситности. За всичко, което кара устата ви да пресъхва. 

 

Очакваме текстовете ви на [email protected] до 23 януари. Междувременно, може да се наслаждавате на селектираните текстове на тема Без думи, които ще бъдат публикурани всяка седмица.

бюлетин

още смарт