Новият Оруел се казва Лоран Гунел

В очакване на новия роман „Пробуждането“ на френския писател.През февруари ще излезе едновременно на френски и български последната книга на Лоран Гунел „Пробуждането“ в превод на Росица Ташева. Това е книга, която обвинява. Обвинява онези, които манипулират всички нас: едрия бизнес и многонационалните компании, правителствата и народните избраници с активното съучастие на медиите. Няколко ситуации, колкото измислени, толкова и напълно възможни, ако не и вече съществуващи, ни пренасят в един откровено оруеловски свят, свят на манипулациите. Ето какво казва авторът за книгата си:


В романа се спирам на моите лични ключове за декодиране на някои събития, които според мен не са никак безобидни. За да избягна всяка двусмисленост, държа веднага да уточня, че в него не става дума за антиковид ваксините… Те просто не са темата на тази книга. Съсредоточих анализа си върху… всичко останало.И още: Всички исторически препратки са истински, както и споменатите икономически теории и психо-социологически изследвания.


А ето и откритото писмо, което, в навечерието на излизането на романа, Лоран Гунел изпраща до своите читатели.ПРЕЗ 2022 ЗАЕДНО И СВОБОДНИ

Превод Росица Ташева

Скъпи приятели,


Пожелавам ви всичко най-хубаво през 2022 година и главно, както го изисква обичаят, отлично здраве. Ето някои препоръки в този смисъл, до една основани на научни факти.


- Избягвайте да се разхождате в гората – покрайнините ѝ гъмжат от кърлежи, готови да се впият в кожата ви. Много от тях са преносители на лаймската болест, една гадост, която едва ли имате желание да прихванете. По-добре се разхождайте в полето. 


- Избягвайте да се разхождате в полето – то най-редовно е пръскано с пестициди, което несъмнено обяснява защо продължителността на живота на селяните е по-кратка от тази на гражданите. По-добре се разхождайте из града.


- Избягвайте да се разхождате из града – градският въздух е наситен с фини прахови частици, които проникват дълбоко в бронхиолите ви, а вие не искате да се разболеете от рак на белите дробове.


- Избягвайте да се къпете в морето – един литър морска вода съдържа повече от един милион вируси. Поглъщайки водата, вие поглъщате и цианобактерии, стафилококи, стрептококи, както и четинкочелюстни червеи, многочетинести червеи, без да забравяме микропластиките, произлезли от човешката дейност. По-добре се окъпете в кварталния басейн.


- Избягвайте басейните – урината на къпещите се влиза в химическа реакция с хлора, образувайки трихлорамин и цианогенен хлорид, опасни вещества, които могат да засегнат белите дробове, сърцето и централната нервна система. По-добре се окъпете в някоя река. 


- Избягвайте да се къпете в реките, много често замърсени с фабрични отпадъци.


- Избягвайте да пиете вода от  чешмата – въпреки, че е дезинфекцирана, тя все още съдържа остатъци от медикаменти и пестициди, понякога дори вещества, използвани в химиотерапията. По-добре пийте минерална вода.


- Избягвайте да пиете минерална вода – палетите на супермаркетите често са изложени на слънчева светлина и под влиянието на топлината пластмасата отделя химически частици, които замърсяват водата.


- Избягвайте да докосвате клавиатурите на компютрите, които съдържат до 7500 бактерии всяка.


- Избягвайте да се ръкувате с колеги и приятели – 80% от заразните болести се предават чрез контакт. Ако все пак се наложи, след това си измийте ръцете.


- Избягвайте да си миете ръцете по-малко от 20 секунди, в противен случай рискувате да не отстраните всички бактерии.


- Избягвайте да си миете ръцете повече от 20 секунди, в противен случай унищожавате хидролипидния слой на кожата си и отслабвате имунната си система.


- Избягвайте да си бършете ръцете с кърпа – тя представлява идеална бактериологична среда.


- Избягвайте да използвате електрически сешоари за ръце – те издухват съдържащите се във въздуха бактерии, които полепват по кожата ви.


- Избягвайте да не си дезинфекцирате ръцете – те приютяват до 10 000 милиарда бактерии и вируси, които, както SARS-CoV 2, могат да живеят повече от 9 часа върху кожата ви. За да ги унищожите, използвайте хидроалкохолен гел.


- Избягвайте хидроалкохолните гелове – те намаляват коменсалната кожна флора, която участва в имунната ви защита. Някои гелове могат да съдържат бензен – канцероген, предизвикващ левкемия, други – триклозан или триклокарбан, за които има подозрения, че благоприятстват развитието на рак на гърдата.


- Избягвайте да дишате – като вдишвате, в белите ви дробове проникват между 17 000 и 400 000 вируса на минута.


- Избягвайте физическите упражнения – физическото усилие усилва вентилацията и при една проста разходка можете да погълнете повече от 2 милиона бактерии на минута.


- Избягвайте бездействието – физическите упражнения засилват имунната система.


Всичко това ви плаши? Толкова по-добре. Страховете ви са много, много полезни, те обслужват интересите на някои хора. Това е впрочем темата на следващата ми книга, „Пробуждането“, която ще излезе на 23 февруари. А… за малко да забравя – ако все пак тези съвети въпреки научната си основа не ви вдъхновяват, остава ви една отдавна забравена алтернатива… Да живеете. Чисто и просто. Да живеете. И точно това ви пожелавам за 2022 година. От цялото си сърце.


Сърдечно Ваш

Лоран Гунел

бюлетин

още смарт