Поредица EUROPA – от млади творци за млади читатели

Първото заглавие от поредицата излиза на 14.X.

Европейските литератури, както и европейското кино, намират все повече почитатели в средите на младото поколение българи. Това ни мотивира да създадем и да им предложим новата поредица на издателство „Колибри“ EUROPA. С нея се обръщаме към най-младата читателска аудитория у нас, която живее с проблемите на глобалния свят и се интересува от най-новите тенденции и постижения в пъстрата панорама на европейските литератури. Изборът на заглавието не е случаен. 

Логото EUROPA , изписано на латиница, препраща към мита за финикийската принцеса Европа, който се свързва с името на стария континент, а похищението ѝ от зооморфното въплъщение на Зевс, приел образа на бял бик, символизира приемственост в традициите и непресъхващо съзидателно начало. Големият капитал на европейската изящна словесност е в нейните дълголетни традиции и в корените ѝ, губещи се далеч назад в културата на древна Гърция. Подборът на заглавия ще включва като задължително условие художествена проза от последните години. Ще предложим на любителите на добрата литература съвременни творби, направили впечатление в национален и в европейски контекст и оценени по достойнство от публика и критика с присъждането на множество награди и отличия. Чрез тях младите българи, които не се задоволяват с книгите, които сами намират пътя към читателите, ще имат възможност сами да подбират своите четива сред избрани заглавия с висока художествена стойност. Така първи ще узнават какво творят младите европейци и от какво се интересуват техните връстници по света.


Сюжетите варират в широки рамки – от наболялата екологична тема, достигаща до катастрофични измерения, през болезнено актуални интерпретации на тема „различните“, все по-категорично заявяващи своето право на литературно битие, до извечните проблеми за равноправието на половете и женската гледна точка. Жанровото разнообразие пък се простира от романа и разказа, през гранични, хибридни литературни превъплъщения, до творби с откровено експериментален характер. Амбицията на поредицата е екипите, които се грижат за нейното българско битие, също да бъдат предимно от млади творци - преводачи, дизайнери, художници, оформители, за да им бъде дадена възможност за изява и да бъдат насърчени по избрания от тях път. Общата визия на поредицата е дело на талантливата и вече утвърдена художничка Капка Кънева, преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, а във всяка книга конкретно като художници и оформители ще се изявяват студенти и млади илюстратори с определени пристрастия към тази сфера на изкуството. Предвиждат се гостувания на авторите, за някои от които това дори е дебют. Този мащабен проект е възможен благодарение на програма Творческа Европа и включва като начало 30 заглавия, по които вече се работи. Проектът трябва да бъде осъществен в срок от три години и е отворен за нови попълнения. Актуалният тон на поредицата е зададен още с първото заглавие „Флорида“ от френския писател Оливие Бурдо, автор на очарователния и нестандартен роман „В очакване на Боджангълс“ („Колибри“, 2017), преведен в цял свят и адаптиран за голям екран. Премиерата на романа ще съвпадне с гостуването на автора като член на журито на Синелибри 2022.


ПРЕДСТОЯЩИ ЗАГЛАВИЯ

Сезонът на осите, Елиса ФЕРЕР (Испания)

Онова, за което не искам да мисля, Йенте ПОСТЮМА (Нидерландия)

Песента на вакуумираното пиле, Люси РИКО (Франция)

Реката, Лаура ВИНОГРАДОВА (Латвия)

Пчелно семейство, Аня МЮГЕРЛИ (Словения)

Жената, която обичаше насекоми Селя АХАВА (Финландия)

Адам отпреди грехопадението, Жан-Кристоф РЮФЕН (Франция)

Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст Еми АБРАХАМСОН (Швеция)

Картата на разкаянието Натали СКОВРОНЕК (Белгия)