Еди Рама - художникът, политикът, писателят

Как се ражда мемоарната книга „Курбан“?

 


Еди Рама (р. 1964 г.) е харизматичен албански политик и общественик, художник и интелектуалец, деен участник в демократичните преобразования в страната. Три пъти кмет на Тирана (2000-2011), настоящ министър-председател на Албания. Под негово ръководство албанската столица се превръща в модерен европейски град. Удостоен е с редица международни награди, сред които World Mayor Award (2004), а през 2005 г. е включен в списъка на най-успешните кметове на списание „Тайм“. През 2013 г. печели убедително парламентарните избори и вече трети мандат е начело на изпълнителната власт. Автор е на книгата „Размисли“ в съавторство с албанския публицист и писател Ардиан Кльоси, издадена веднага след падането на диктатурата в Албания, както и на две произведения в съавторство с изтъкнатия албански художник Анри Сала.

Еди Рама следва в Художествената академия в Тирана, завършва докторантура в Париж. Включва се в политическия и обществения живот още в началото на борбата за сваляне на комунистическия режим и е един от изтъкнатите публицисти и водач на студентското движение в Художествената академия. За няколко години напуска Албания, посвещава се на изкуството, но продължава да бъде един от най-активните критици на първото посткомунистическо правителство. След завръщането си в страната през 1998 г. навлиза в политиката като министър на културата, младежта и спорта, печелейки широка обществена подкрепа заради креативния начин на промотиране на албанското изкуство и култура.

През 2000 г. с подкрепата на Социалистическата партия Еди Рама се кандидатира за кмет на Тирана и печели убедително три мандата. Разгръща широка кампания в областта на градоустройството, като премахва незаконните строежи, освобождава узурпираните публични пространства и зелени площи, оцветява мрачните фасади на комунистическите сгради, придавайки на града истински средиземноморски вид.

През 2011 г. Рама отново се кандидатира за кмет на Тирана, води пред съперника си с 10 гласа, но след контестация и ново преброяване губи под масата. Разочарован, решава да направи анализ на постигнатото в столицата в контекста на ситуацията в страната и да представи своята визия за бъдещето на града. Така се ражда романът „Курбан“ (2011). Рама е ерудиран оратор, умело боравещ със словото. Стилът му се отличава с изразителни фрази, богати метафори, множество паралели с достиженията на албанската и световната литература. В началото той заявява: „Това е свободен разказ. Изцяло субективен. Без никакъв стремеж да спечеля нови симпатии или да възобновя стари антипатии на читателите, които със сигурност ще се впишат в тази среда с предварително формирани, натрупвали се през годините предразсъдъци“. Еди Рама разказва открито за реализираните или започнати от него, но неизпълнени проекти, споделя своите размисли, вътрешни противоречия и съмнения, ала и твърдата си убеденост и вяра в европейския път на Албания.

бюлетин

още смарт