40 години от смъртта на Георги Марков

АртАкция избра този ден, за да представи и първия си подкаст. Аудиокнигата „Господин М.“ на Георги Тенев!

Георги Илиев

На четиридесетата годишнина от смъртта на писателя Георги Марков, "Колибри“ и "Сонус студио“ предлагат на българската публика романа на Георги Тенев "Господин М.“ като аудиокнига. Става дума за специфична литературна интерпретация на биографията на известния български писател и дисидент – слушателят на романа може да прекара интересни часове в търсене на неочакваните разминавания и съвпадения между биографиите на господин М и реалния Георги Марков. Макар да е изпълнена със слабо проучени или дори неизвестни на обществеността архивни факти, книгата в никакъв случай не е близка до документалния жанр. Тя представя увлекателна история за загубата на младежкия идеализъм, капаните на близостта на интелектуалеца до властта и трудния път на дисидента, който не е склонен да поддържа всеобщо приетите лъжи. 

Романът ни води на пътешествие дълбоко из 70-те, а също и на космическо пътешествие. Тенев композира своя герой – M., Георги Марков, писател, сценарист, интелектуалец, емигрант, жертва на предизвестена смърт. М. е драматично свързан с машината на комунистическата пропаганда. Но изведнъж в живота му се случва чудо с библейски измерения, в което той ще осъзнае какъв проблем има Партията. И че в основата на всичко е заложена грешка.

Както е характерно за жанра на алтернативната история, на ръба на постмодерната фикция и документалната достоверност се случват значими събития, които пряко се отнасят към наистина случилото се в реалността. Историята на М. събира малки и големи теми: спасяването на българските евреи, съдбата на царското семейство, Пражката пролет, откриването на пропагандната сила на телевизията, краха на социалистическата литература, написването на сценария на "На всеки километър“. Със средствата на фикцията за първи път са пресъздадени отношенията между българските и съветските интелектуалци, пиететът на властта към пророческите дарби на Ванга, както и опитите на Партията да узурпира спасяването на българските евреи като го превърне в изцяло своя заслуга. Романът не предлага повърхностно развлечение с най-новата българска история, а въвежда читателя в един идеологизиран начин на мислене, който е вече забравен – особено от по-младите сред нас. Идеите, които са въплътени в романа, надхвърлят времето на шейсетте, което е реалният историческия период на действието. "Господин М.“ е своеобразен компендиум на идеи от времето на комунистическия режим. Някои от тези идеи, или техни възкръснали двойници, са живи и днес и това е една от причините романът да е актуален.

 

бюлетин

още смарт