10 изненади и пропуски в номинациите за Оскар

Кои са филмите, които заслужаваха да влязат в битката за наградите и онези, които нямат място там?

“Черната пантера” няма място на наградите Оскар. Това е ясно дори на най-заклетите фенове на комиксите на Марвъл и на изкуствено издигнатия в култ актьор – Майкъл Б. Джордан. Хубавата новина е, че все повече европейски и световни творци пробиват в запазената за американци територия на престижните кино награди. Тази година в церемонията, която ще видим, няма да има водещ, както и нямаше кой знае какви хубави изненади. Пропуски, за сметка на това, колкото искаш. Ето и някои от по-любопитните и от двата вида.

ПРОПУСК

Най-големият пропуск на тези награди е липсата на филма на Деймиън Шазел “Първият човек” с Райън Гослинг и Клеър Фой в основните категории. Освен пренебрегнат за филм, той остана и извън номинациите за най-добър саундтрак, приз, който абсолютно заслужено отиде при него и композитора Джъстин Хъруиц на наградите “Златен глобус”. Лайнъс Сандгрен също не беше номиниран за операторско майсторство. Доста странно е, предвид факта, че това определено беше един от най-силните филми тази година, а Академията харесва Шазел.

ПРОПУСК

Номинация за Брадли Купър за режисьор за “Роди се звезда”. Мнението ми за този филм не е толкова високо, но е приличен и това главно се дължи на режисурата на Купър. Ако Лейди Гага заслужава номинация за най-добра актриса, то Брадли безспорно трябваше да има такава за режисура.

ИЗНЕНАДА

Макар и очаквано, все пак е непростимо - присъствието на филма “Черната пантера” в каквито и да било категории извън визуални ефекти. Уаканда със сигурност не е форевър, но прескочи исторически бариери. Проблемът е, че не е благодарение на качествата на филма.

ИЗНЕНАДА

Номинациите на поляка Павел Павликовски (“Студена война”) и гърка Йоргос Лантимос (“Фаворитката”) за режисура – две от най-хубавите изненади, тъй като и двамата режисьори заслужават. “Студена война” е най-награждаваният европейски филм за изминалата година, а режисурата на “Фаворитката” е именно това, което го прави толкова специален. Макар да смятам, че тук Алфонсо Куарон ще вземе наградата за “Roma”, е много хубаво, че и двамата имат номинации.

ПРОПУСК

Липсата на номинации за Тимоти Шаламе за “Beautiful Boy”, на Никол Кидман за “Destroyer” или “Boу Erased” и Емили Блънт за “A Quiet Place” или “Mary Poppins Returns”. И Кидман, и Блънт можеха да получат номинация вместо Лейди Гага. В каквото и да е.

ИЗНЕНАДА

И двете актриси от “Roma” на Алфонсо Куарон получиха номинации – Ялиция Апарисио и Марина Де Тавира влязоха заслужено в състезанието за най-добра главна и поддържаща роля за актриса.

ПРОПУСК

Номинация за Питър Фарели за режисура за “Зелената книга”. Красива и емоционална история като този филм, със сигурност се разказва толкова добре и благодарение на режисьора. Заслужените актьорски номинации за Виго Мортенсън и Махершала Али само подсилват факта, че и Фарели трябваше да има такава.

 

ИЗНЕНАДА

И този път много приятна! Прехваленият романтичен филм за богати азиатци с много плосък сценарий и слаба актьорска игра – “Crazy Rich Asians”, не беше номиниран за нищо. С пълно право!

ИЗНЕНАДА

Присъствието на “Isle of dogs” в номинациите за анимация и музика. Филмът на Уес Андерсън е едно много приятно преживяване и си заслужава да бъде отличен.

ИЗНЕНАДА

Като цяло тази година липсваха един или два конкретно много силни филми, както беше миналата година с “Три билборда извън града”. И макар че много граници на истории и творци от целия свят бяха съборени, за да има по-голямо разнообразие от заглавия, не трябва да се забравя основната причина в правенето на хубаво кино – добре разказаната история!

бюлетин

още смарт