Танцът на професионалния готвач

Александър Цеков за танцово-театралния спектакъл “КУХНЯ”

Любовта към изкуството събира хореографа Коста Каракашян и режисьора и драматург Антония Георгиева в партньорство с майстор-сладкаря Александър Цеков, творчески директор на ресторант "Космос”. “КУХНЯ” е авторски танцово-театрален спектакъл, който пресича традиционните граници и докосва публиката чрез алтернативно кулинарно преживяване на нетрадиционна сцена. Срещаме се с Александър Цеков, за да ни разкаже повече за танца в кухнята. 

Каква е връзката между танца и кухнята? 

В основата на кухнята стои екипната работа и координираното движение на всеки готвач спрямо екипа. Тази връзка се изразява в една "хореография" ежедневно. Един танц на човека с човека и себе си.

Колкото по-добра и осъзната е връзката между екипа, индивида и общия процес в кухнята, толкова по-натурално и единно е движението на тази импровизирана "хореография".


От къде дойде идеята за танцовия спектакъл? Разкажете ни малко за реализацията.

Идеята дойде от вдъхновението на Коста и Антония за изграждане на спектакъл, който комбинира две далечни дисциплини - танца и кулинарията. Пък и с Коста искахме да поработим заедно творчески.

В процеса на създаването решихме, че ще разкажем за моята история в професионалната кухня, където съм прекарал повече от 10 години.

Решихме да разкажем лична история, която направи спектакъла много истински за мен.

Танцуваме и готвим всичко, което седи зад чиниите в ресторанта - психологически, емоционални и професионални зависимости на персонажи, вдъхновени от реалния живот, с които съм живял в кухнята.

Избрахме 5 образа, редом с моя, които развихме драматургически с Антония, хореографски с Коста и танцьорите и вкусово отново заедно с танцьорите.

Разбира се, за мен беше голямо предизвикателство да застана редом до професионалисти с дългогодишен опит в танца, но искреното им отражение и кураж, които ми дадоха ме накара да преоткрия танца като една от най-свободните форми на експресия, до които съм се докосвал. Но още по-вълнуващото беше съвместното създаване на десерта.

Дадохме си задача всеки да усети какъв вкусов профил е неговият образ и стигнахме до сладко-кисело, сладко-солено, плодово, пикантно и горчиво. От там изведохме основните продукти, които репрезентират десерта:

Кисело мляко с мед и орехи, солен карамел, ананас, джинджифил и кафе.


Какви стъпки трябва да следва готвачът в кухнята? Как танцува професионалният готвач?

Готвачът в кухнята трябва да бъде осъзнато ефективен и ефикасен в процесите, за да успее да има спокойствието и времето да твори. Дисциплината, хигиената и организацията са основни и не се коментират. Готвачът трябва да е отворен да работи върху себе си и усъвършенстването си чрез храната и безкрайната благодат на човешкия потенциал и професионален опит на екипа.

Професионалният готвач се движи от емоциите, които не може да изрази по друг начин. Емоции, за които музиката би била ограничение. Емоции, като чиста свобода, която е за обожание.


Можете ли да ни предложите интересен pairing за постановката? С какво си подхожда "КУХНЯ" – питие, емоция, картина…

Най-добрият pairng за това представление е отворената душа, която е готова да съпреживявее човешкото.

С какъв послевкус се надявате да останат зрителите?

Много личен, емпатичен и себепреоткриващ.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”

1957

бюлетин

още интеракция