Магията на френския сайдер и какво общо имат с нея совите?

Разговаряме със Себастиен Жоанес, човекът зад La Chouette

Сайдерът е древна напитка, чийто произход е трудно да се определи, тъй като се превръща в традиционнo питие в няколко европейски страни. Днес във Франция сайдерът се произвежда най-вече в Нормандия и Бретан, въпреки че други региони – като Савоа или Шампан – също имат дълга история в производството на сайдери. Разбираме, че френският сайдер се отличава от другите с това, че за направата му се използват специфични сортове ябълки, а процесът на приготвяне е особено строг.

La Chouette – което на български се превежда „Совата“ е референция към изненадващата връзка между нощната птица и френския сайдер. Традиционно много фермери в северозападната част на Франция правят сайдери с ябълки от овощните си градини. Интересно е, че La Chouette се произвежда в хамбари, където често могат да се видят сови, обитаващи под покрива.

Френският сайдер La Chouette представя една уникална комбинация от свежа, 100% органична напитка, която носи наситен ябълков вкус и може да превърне всяко питие, с което се смеси, в следващия ви любим коктейл. Срещнахме се със Себастиен Жоанес, човекът зад марката, който ни разказа малко повече за магията на целия процес и за това, което го вдъхновява.


Какво прави La Chouette по-различен от другите сайдери, кое го отличава?

La Chouette е 100% чист продукт от ябълков сок и точно това е, което го прави различен! С него можете да правите коктейли, да го комбинирате с ястия като палачинка или пък местни ястия. Пасва идеално на рецепти със свинско или пък пиле в сос. 

Какво Ви накара да поемете по този път? От къде намирате вдъхновение за нови рецепти?

Много обичам да завързвам нови приятелства и да обменям опит с другите, а с хубаво питие в ръка, това става още по лесно, преди да си се усетил си се озовал в приятелска обстановка. 

Споделянето на La Chouette с приятели и познати ми позволява да обменям опит с другите, да черпя идеи и вдъхновение. Споделянето на нови вълнуващи преживявания ме вдъхновява, както и успехите, които сайдерът успява да завоюва с оригиналния си вкус. La Chouette вече има множество спечелени награди в конкурси.


Преди да имаме възможност да се насладим на вкуса на сайдера, той преминава през множество процеси, коя стъпка по пътя на създаването му Ви е най-любима?

Любимата ми част е пресоването на ябълките, това е началото на производството. От него започва всичко и тогава най-добре се вижда чистия ябълков сок и качеството на сайдера, което се стремим да предложим на клиентите.

Какъв беше първият коктейл, който направихте в живота си?

Първият авторски коктейл, който някога съм измислял и правил е Drunken Owl Meta, прави се с Метакса.

Рецептата е много проста:

в голяма чаша слагате лед

150 мл. сайдер La Chouette

30 мл. Метакса

и това е!


Как Вие самият, а в последствие и La Chouette, се озовахте в България? Какво мислите за българите, харесва ли Ви тук?

Открих България преди 9 години от един приятел българин и се влюбих в нея! Обожавам Пирин, и по-специално Банско – от там тръгна всичко.

Всъщност животът в България е доста продуктивен, българите са винаги отворени за нови неща и това много ми харесва.

Ако можехте да изберете само един коктейл, който да пиете до края на живота си, кой би бил той? Бихте ли споделили рецептата с нас? 

Най-любимият ми коктейл на всички времена определено е Drunken Owl Meta, комбинацията от вкусове е невероятна. Вече ви споделих рецептата за него, така че остава само да го пробвате!

La Chouette Себастиен Жоанес сайдер

бюлетин

още интеракция