Как звучи една черна дупка?

НАСА публикува аудиозапис от рентгеновата обсерватория „Чандра“

Рентгеновата обсерватория „Чандра“ на НАСА е записала вълни на налягане, изпращани от черна дупка в галактическия куп Персей, които предизвикват трептения в горещия газ на купола. Новата „сонификация“, която беше публикувана в рамките на Седмицата на черните дупки на НАСА тази година, представлява „превод“ на астрономически данни, увеличени с 57 или 58 октави над истинската им височина, за да могат да бъдат чути от хората.


 


Обикновено мислим за космоса като за вакуум, в който няма звук, защото не могат да се разпространят звукови вълни. НАСА обясняват обаче, че огромните количества газ в галактическия клъстер обгръщат стотиците, дори хиляди, галактики в него, като осигуряват среда за разпространение на звукови вълни.

 

Звуковите вълни са извлечени в радиална посока, т.е. навън от центъра. След това сигналите са ресинтезирани в диапазона на човешкия слух, като са увеличени с 57 и 58 октави над истинската им височина… Друг начин да се обясни това е, че те се чуват 144 квадрилиона и 288 квадрилиона пъти по-високо от първоначалната им честота.
Във визуалното изображение на тези данни синьото и лилавото показват рентгенови данни, заснети от „Чандра“.

бюлетин

още реакция