Обяснение в любов с брашно, глина и още нещо

Ново място в София с храна за очите, тялото и душата

Тя е българка, която създава красота с ръцете и въображението си. Той – италианец и един от 50-те най-добри представители на l’arte bianca. Нейната материя е глината, неговата – брашното. Любовта им към добрия вкус и естетиката се срещат на масата в най-новата италианска афера в София – Paradiso Pizza & Friends.

 


Запознайте се с архитект Мария Балева и шеф-готвач Алберто Морело, които ще нахранят сетивата ви с най-вкусната и красива пица в Източна Европа, поднесена в уникалните чинии на pottery&poetry. 

Малко предистория, докато се настаняваме в светлата и свежа атмосфера на Paradiso Pizza & Friends с чудесно настроение и гледка към пилоните на НДК. Заведението е отворило врати преди няколко дни, но бързо се пълни с любители на пицата, които събличат дебелите зимни палта и сред светлите цветове от интериора на Paradiso бързо забравят, че сме в средата на най-тъмната част от годината.

Главен виновник и идеен двигател на менюто, съставките и рецептите е шеф Алберто Морело, който заедно с още двама италианци и една българка създават първото му заведение извън родната Италия. Роден в Есте и израснал в семейство на ресторантьори, Морело изучава l’arte bianca, изкуството на брашното, в Università della Pizza di Molino Quaglia. Отваря първия си ресторант в родния си град през 2009 г. и няколко години по-късно става най-добър изгряващ пица-майстор на Италия. От 2017 г. Алберто е и Tre Spicchi pizzaiolo, което е най-високото отличие в света на майсторите на пица. Неговият ресторант Gigi Pipa пък е неотменно в 50 Top Pizza на Италия за последните години според класацията на най-престижното кулинарно издание в страната Gambero Rosso. 

 


Тук правим малко лирично отклонение с култова реплика от любим филм от 1990-те. „Sex is like pizza, even when it’s bad, it’s still pretty good“ казва героят на Стивън Болдуин в Threesome. Сещаме се за този цитат, изброявайки отличията на Алберто Морело, за да кажем, че да, пицата винаги е чудесна идея, но може да бъде и не просто пица. Degustacione – така се наричат авторските шедьоври на италианския пица-майстор, които вече могат да бъдат опитани и в София. Тайната им е в брашното, дългата ферментация, сезонните зеленчуци (в Италия ресторантът на Алберто е със собствена градина, където се отглежда всичко, което той слага върху пиците си) и 100% автентичните италиански продукти.

Но как от Есте, Италия стигаме до пилоните на НДК, където се намира Paradiso Pizza & Friends?

Себастиен Дурели е брат на един от най-близките приятели на Алберто. Идва в София през лятото на 2022 година с българската си приятелка Сибил Начева. Двамата живеят в Париж, но атмосферата и животът в София ги поглъщат и решават да останат. „Хората тук са толкова приятни, излизат, забавляват се, заведенията са пълни…“ споделят те първите си впечатления от столицата. Нима в Париж не е така, питаме ние? Така е, но по различен начин, казват Сибил и Себастиен.

 


Разхождайки се из София, Себастиен попада на ателието на pottery&poetry в квартал Лозенец. Идеята за пицария вече узрява и цветните ръчно-правени чинии на Мария Балева са съвършеното допълнение към красивите пици на Алберто Морело. „Награждаваното изкуство на брашното на нашия италиански шеф-готвач заслужава да бъде сервирано в чиния, която също е произведение на изкуството сама по себе си,“ казват си Сибил и Себастиен и поръчват сетове pottery&poetry за бъдещото заведение. „А дали не познаваш и някой архитект и интериорен дизайнер, който да ни помогне с ремонта,“ питат те Мими Балева. „Аз съм архитект,“ усмихва се тя. Макар от 2020 да се е посветила изцяло на керамиката и почти да не се занимава с проектиране, идеята да участва в създаването на заведение и като дизайнер, и като майстор на уникални керамични съдове, и като консултант, и като приятел, е нещо, за което доскоро дори не е мечтала. „Започнах да правя чинии, защото ми липсваше работата с ръце и творчеството в ежедневието ми на архитект. По-скоро като лична терапия и бягство от напрежението, проектите, разговорите с клиенти. Не съм си представяла, че само след две години някои от най-добрите шеф-готвачи в света ще сервират авторските си ястия в моите керамични съдове. Но ако не мечтаем и не опитваме, няма как да ни се случат най-хубавите неща в живота,“ с огромно удовлетворение от това, което прави, разказва обратите в професионалния си живот архитект Балева. За много хора в София тя е просто Мими от FUNKT – архитектурното студио, което стои зад не едно и две емблематични заведения в нашия град, а сега и зад Paradiso Pizza & Friends. 

 


Така малко като във филм, малко като в предколедна приказка се случва тази задочна любовна история в розовия рай на Paradiso Pizza & Friends. Поръчваме Signature Crunchy Margherita и за първи път опитваме пица, която е едновременно пухкава и хрупкава. Моцарелата се прави от най-добрия моцарела майстор в Италия и се доставя специално за Paradiso всяка седмица. Доматеният сос е S.Marzano DOP, което за италианците е Denominazione d’Origine Protetta – знак за автентичност и спазване на вековни кулинарни традиции. За останалата част от света DOP е просто продукт с изключителен вкус. Маргаритата идва на отделни парчета, готова за споделяне и възхищение. „Цветовете на Италия,“ казва Себастиен, поставяйки я на масата. „Вече и на България,“ допълва Сибил.

Paradiso Pizza & Friends е на бул.Витоша 102 и работи всеки ден от 11 до 23 часа, телефон за резервации +359 87 8302964
бюлетин

още реакция