Яйои Кусама на фасадата на Louis Vuitton

Поредният ѝ мащабен проект преобразява магазина на Louis Vuitton на Champs-Élysées в Париж.

Яйои Кусама е култов художник. Емблематичният ѝ стил, състоящ се от запазената марка – червена перука и рокли, внимателно подбрани да подхождат на творенията ѝ, сякаш е излязъл от страниците на халюциногенна приказка – нещо, заради което е обожавана точно толкова, колкото е уважавана за работата си. 

Кусама е известна с инсталациите си на точки, с органичните си вълни и огледалата на безкрайността, които отвеждат зрителите на зашеметяващо и завладяващо пътуване. Поредният ѝ мащабен проект преобразява магазина на Louis Vuitton на Champs-Élysées в Париж.


Върху цялата сграда в стил арт деко, построена от Жорж Вюитон през 1912 г., са разпръснати цветните точки на Кусама. Вляво се вижда гигантска скулптура на японската художничка в движение, която поставя изрисуваните точици върху сградата. Над входното фоайе се носят плаващи метални балони, а цветни детайли от сфери украсяват околните витрини от пода до тавана.

 


Тазгодишното сътрудничество с Яйои Кусама бележи втория път, в който модната къща работи с 93-годишната художничка след първото им съвместно начинание през 2012 г. Съвместната колекция Yayoi Kusama x Louis Vuitton вече е налична в магазините на Louis Vuitton по целия свят. 

 

Raphael Metivet

бюлетин

още реакция