Нео-Терциер – Капсулиране на реалността

Александър Лазарков съхранява спомени от времето в новата си изложба.

В геологията „терциер“ е времеви интервал от съществуването на Земята, разположен между изчезването на динозаврите и ледниковия период. В тези близо 62 милиона години се е образувал кехлибарът. Именно той е основен фокус на цялостната инсталация на твореца Александър Лазарков в най-новата му изложба „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“, която ще бъде представена на 24-и януари в пространството за изкуство на УниКредит Булбанк. 


Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден между 10:00 – 18:00, като достъпът до галерията е безплатен.

„За да бъде класифицирана като кехлибар петрифицираната смола трябва да е на минимум един милион години. Най-невероятното за мен е възможността на точно тази смола да запечатва и да съхранява в себе си жизнеността на обекти, организми, дори кислород – в продължение на милиони години. Всичко, което се случва около нас и на нас, съвсем пряко се отразява на собствената ни генетика. Ние, подобно на кехлибара, съхраняваме или „капсулираме“ във времето настоящата действителност и този процес се реализира във всеки един момент, в който съзнанието ни е будно“, споделя още Александър Лазарков. 


Този процес на естествена времева капсулация подтиква твореца да погледне на реалността в нов мащаб и вдъхновява желанието му да преъздаде процеса.

Инсталацията „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“ визуализира точно такъв тип капсулиране. Тя представлява цялостен обект, съхраняващ в себе си различни елементи от материалната среда и функциониращ в действителността на нестихващата динамика на живота.

Самостоятелната изложба на артиста е съвместна награда от фондация „Стоян Камбарев“ и УниКредит Булбанк, която печели в категория визуални изкуства на церемонията „Полет в изкуството“. 

Арт инсталацията ще приветства всички посетители в УниКредит Студио между 24 януари и 24 февруари 2023 г., като достъпът е безплатен. 

бюлетин

още реакция