Plovdiv Jazz Fest на 10 години: някои от най-големите имена в света на джаза гостуват в България

Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн са само част от гостите


В десетата година на един от най-значимите джаз фестивали – Plovdiv Jazz Fest, концертите започват още през лятото. Съвсем подобаващо Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден с някои от най-великите имена в света на джаза днес. От 01 до 03 ноември ни очакват общо шест концерта в основната програма на есенното издание. Сред гостите ще бъдат световноизвестният тромпетист, певец, композитор и фотограф – Тил Брьонер. Неговият концерт ще бъде в откриващата вечер на фестивала, която ще започне с концерта на джаз певицата и създател на Plovdiv Jazz Fest – Мирослава Кацарова, нейния джаз квартет и струнен квартет Perfect. Във втората вечер ни очаква много специална музикална среща с четирикратния носител на „Грами“ и създател на Snarky Puppy – басистът Майкъл Лийг. Той пристига заедно с друг член на групата – пианистът, кийбордист, композитор и мултиинструменталист Бил Лорънс. Преди тях на сцената ще се качи международната съвременна джаз група Half Easy Trio, създадена в Ротердам от българския барабанист Мартин Хафизи. В нея свирят още пианистът Франц фон Шоси от Германия и австрийският контрабасист Йоханес Фенд. Към тях ще се присъедини и украинската певица Тамара Лукашева. Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest през ноември ще е буквално пълна с легендарни музиканти. Тя ще започне с концерт на Trio Tapestry или иначе казано – джаз триото на американския саксофонист Джо Ловано. Веднага след него ще имаме честта да чуем бандата на американския джаз китарист Майк Стърн, заедно с Лени Стърн и Денис Чембърс. 


Преди това обаче от средата на юли до края на август ни очакват шест концерта от програмата на Plovdiv Jazz Summer – лятното издание, което се провежда за трета година в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив и в село Марково. Безспорно голямата новина на Plovdiv Jazz Summer е, че на 08 август в Лятно кино „Орфей“ ще гостува триото на прочутия контрабасист – Авишай Коен, който пристига в България за втори път благодарение на Plovdiv Jazz Fest. Той беше тук за първи път през 2020 г., когато противоепидемичните мерки, свързани с пандемията, възпрепятстваха много хора, които искаха да го чуят на живо. 

Авишай Коен е контрабасист, певец и композитор. Той има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Композициите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз. 

Роден в кибуцът Кабри, северен Израел, още в ранното му детство музиката има много силно присъствие и влияние за Авишай Коен. На 9-годишна възраст той започва да свири на пиано, на 14 години заминава временно за САЩ със семейството си. Там открива джаза и започва да свири на бас китара. Авишай Коен завършва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк, където първоначално свири на улицата и работи като строителен работник. Учи в Университета The New School с музиканти като Брад Мелдау и скоро започва да свири заедно с панамския пианист Данило Перез. През 1997 г. става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се превръща в неразделна част от музиката на Чик Кърия. През 2003 г. той започва своята забележителна солова кариера.