Интересни рецепти за твоя кофи шоп у дома

Вече можете да рециклирате капсулите на NESCAFÈ® Dolce Gusto.

В кафенета по целия свят се популяризират редица интересни напитки. Например, в “Da Matteo” в Гьотеборг, Швеция, дългогодишната им кафелимонада е хладка, пикантна смес от лимон и кафе, сервирана във висока чаша. Освен иновативни напитки, разполагаме и с редица традиционни кафе рецепти, с които да обогатим своя кофи шоп у дома. Подбрали сме няколко лесни рецепти, които ще превърнат дома ви в любимимото кафене на близки и приятели. 

Първият продукт, който можете да използвате, за да акцентирате вкусовете на любимото си кафе е лимонът, като ще започнем с няколко рецепти, посветени на финото късо кафе. Плодовите нотки на ESPRESSO, сладникавия вкус на RISTRETTO BARISTA и пикантните плодови аромати на средно изпеченото ESPRESSO INTENSO излизат на преден план, благодарение на лимона в рецептите по-долу. Баристата Сам Левонтин от Everyman Espresso в Ню Йорк, предлага научно обяснение за това защо цитрусът е толкова подходящ за кафето: 

Кафето е пълно с ароматни захариди, които се образуват при нагряване на захари и протеин. Техните вкусови нотки са сложни и ядкови и почти всички ги обичат. Най-добрите кафета имат много присъщ плодов вкус, който допълва техните ядкови и карамелени качества. Тези плодови аромати обаче често са доста деликатни. В подходящото количество лимоновият сок може да подкрепи тези вкусни плодови аромати и да балансира сладките, ядкови качества на захаридите, което води до напитка, която е освежаваща и комплексна, и отразява най-доброто от чудесното кафе.

Everyman Espresso предлагат собствена напитка с лимон, която ние се опитахме да претворим. Взехме техните съставки: еспресо, лимонов сок, джинджифил и мед, и създадохме наша версия на напитката.. Добавете половин чаена лъжица настърган джинджифил, заедно с една (щедра) чаена лъжица мед в средна по големина чаша. Пуснете един шот Espresso или Ristretto по избор (нашият избор е Espresso Intenso, тъй като е особено плътно и джинджифила си върви чудесно с пиперливите му нотки). Разбъркайте добре съставките, изтискайте голямо резенче лимон и го пуснете в чашата, заедно с няколко ледчета. Лимонът ще пусне страхотен цитрусов вкус, който, заедно със сладостта на меда, балансира пиперливите нотки на джинджифила и кафето.

 


Ако пък имате нужда от следобеден бууст с нещо газирано и освежаващо, но тоникът няма да ви даде нужната енергия, може да опитате вече популярното тоник еспресо. Напълнете 200 мл. чаша с лед, пуснете два шота (50-60 мл) Ristretto Ardenza (можете да използвате две капсули, или да го направите малко по-дълго). Нетърпеливите могат да спестят лед и време като пуснат кафето на студената настройка на машината си. Изтискайте резенче лайм, след което го пуснете вътре, за да продължи да овкусява напитката, добавете 150 мл. Schweppes (или друг тоник), разбъркайте и се насладете на балансирана кафе енергия. 

 


Кафето може да бъде сервирано и като следобеден десерт под формата на Affogato. Affogato буквално означава "удавен" на италиански и представлява “удавяне” на сладолед в кафе. Освен това е много лесно да го приготвите вкъщи. Добавяте два топки сладолед в средна чаша (можете да сложите и топинги на вкус), изсипвате два шота горещо ESPRESSO INTENSO или RISTRETTO NAPOLI (това еспресо е особено силно и насително, което го прави идеално за комбиниране със сладкия сладолед) върху сладоледа и сервирайте. Някои от най-добрите вкусови комбинации включват: ванилов сладолед, шоколадови стърготини, еспресо; ванилов сладолед, карамелен сос, нарязан печен шамфъстък, еспресо; ванилов сладолед, шоколадов сос, морска сол, еспресо. 

Разбира се, любителите на FLAT WHITE, CAPPUCCINO и CAFE AU LAIT също могат да разнообразят своята обичайна поръчка в домашния кофи шоп като си направят сироп. Избрали сме един специален сироп с подправки, които подхождат прекрасно на есента и зимата. Захар, една чаша вода, четири цели зърна черен пипер, два цели карамфила, една пръчка канела, една звездичка анасон и една ивица портокалова кора се слагат да заврат в малка тенджера. Намалявате температурата и оставяте да къкри 10-15 минути (за по-мек вкус, можете да премахнете анасона на петата минута). След това отстранявате от огъня и изчаквате да се охлади напълно. Сиропът може да се съхранява в хладилник в херметически затворен съд до 1 месец. Можете да добавите една-две супени лъжици от сиропа на дъното на чашата преди да пуснете капсулите за предпочитаната напитка. Не забравяйте да разбъркате преди да сервирате, за да разнесете аромата из цялата чаша. 

 


Капсули NESCAFÉ® Dolce Gusto осигуряват защитена херметична среда, която предпазва прясно изпеченото кафе от оксидиране, като по този начин се съхраняват всичките му ароматни и вкусови качества. Когато се наслаждаваме на хубавото кафе от капсули обаче е добре да помислим и за отговорното им изхвърляне. Научете повече за програмата за събиране и рециклиране на използваните кафе капсули. Бъди отговорен бариста у дома и рециклирай своите кафе капсули NESCAFÈ® Dolce Gusto.

бюлетин

още рестарт