Да купиш случайно тефтера на Дора Маар

Или как от една онлайн покупка се ражда книга.

Съвпадение, щастлива случайност, намеса на съдбата. Неволната покупка на личния тефтер на Дора Мар от страна на френска журналистка може да изглежда като истински сюрреалистичен пърформанс, пасващ идеално на креативния дух на замесените в историята. Как обаче започва всичко?

Бриджит Бенкмун, писателка и журналистка от Париж, решава да закупи от eBay тефтер на известна френска марка за подарък на съпруга си. В описанието на тефтера става ясно, че е кожен, страниците са подредени по азбучен ред,  има перфектни винтидж детайл. Когато пратката пристига, Бриджит остава повече от изненадана. Страниците на тефтера за жълти, изписани с безброй адреси. Започва да чете изписаните имена - Брасай, Бретон, Кокто, Елюар, Шагал, Джакомети.

Секунда мълчание. Сякаш е попаднала във филм на Уди Алън. Покупката на стойност няколко евро всъщност се оказва златен ключ към миналото и живота на най-авангардните личности на миналия век. Но чий е тефтерът? Чий е почеркът? Бриджит започва разследване, продължило цели три години. Свързва се с човека, от когото купува тефтера. Той я препраща към антикварния магазин, но за съжаление служителите нямат спомен как ценната вещ е попаднала при тях. Бриджит започва да изследва почерка - по-скоро женски, красив, чист. Прави дълъг списък с имената на всички присъстващи по страниците и след дълги часове на анализи, работа по метода на изключването и много прочетена литература, установява, че едно име липсва. И то никак случайно. Това на Пикасо. 

Man Ray, 1936. Photograph: © Man Ray Trust/ADAGP, Paris and DACS, London 2016

Бриджит открива в тефтера името на архитект от Менерб - градът, в който Пикасо купува къща за любовницата си. Дора Маар. Нейното име също не присъства в сюрреалистичния списък. Пъзелът е подреден - Дора Маар не би записала собственото си име и адрес, нито пък това на мъжа, който разбива сърцето й. Когато Бенкмун разбира кой е притежателят на тефтера, след толкова дълго търсене, решава, че трябва да продължи с разследването. Заравя се в безкрайните нишки от живота на една от най-забележителните дами на миналия век - освен муза на Пикасо, картините и фотографиите й са част от ценното културно наследство, оставено ни от бурните години на родената в семейство на испанка и хърватин момиче. Теодора, както е истинското й име, се ражда в Париж, но прекарва детството и юнушеството си в Буенос Айрес, за да се завърне във Франция на 19 - елегантна, уверена, готова да завладее сърцата на всички.

Останалото е история, събрана и в последвалата книга от Бриджит, посветена на случайно открития тефтер и разследваща скритите нишки зад записаните адреси и имена. Авторката с усмивка предупреждава, че онлайн покупките понякога могат да се окажат истинска златна мина за любителите на миналото. Кой знае, следващият открит тефтер може да е точно от вас. На Скот Фицджералд, например.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт