Творческият колектив „Emergency Theater” с нова премиера

„Празна е стаята на удоволствието“ ще се състои на 22 ноември в РЦСИ „Топлоцентрала“

Най-новото театрално представление на артистичния колектив „Emergency Theater” носи заглавието „Празна е стаята на удоволствието“ и премиерата му ще се състои на 22 ноември от 19:00 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“. „С този проект искаме да изговорим публично неизреченото, да мислим и променяме непоносимото.“ – споделят авторите.

Именно острото усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни чрез сценични средства, обединява 8 професионалисти с много различен опит и път като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колектива „Emergency Theater”. 

Мартин Атанасов

Докато в медицината Спешното отделение („Emergency Room“) е пространството за животоспасяващи интервенции, в театралния свят „Emergency Theater” предлагат своята грижовна хирургична намеса и лечение на дълбоките рани, които съвременната реалност на войни, надвиснала екологична катастрофа, ускорен до пръсване пулс на ежедневието и безкраен ритъм на тревожност неусетно, но мощно нанася на всеки.

„Празна е стаята на удоволствието“ е втората част от трилогията на „Emergency Theater“, започнала с представлението „Сцени на разсъмване“, в която екипът се впуска в сценично изследване на различниаспектите на празнотата, които се оказват като „гилотина“ за желаното удоволствие. Този път фокусът пада върху един много интимен контекст. Представлението е изградено по документални фрагменти и авторски текстове на екипа, а на сцената ще видим Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева, Елена Димитрова, Велислав Павлов и Нино Гомес.

Мартин Атанасов

Следващите възможности да гледате „Празна е стаята на удоволствието“ са на 12 и 28 декември. На 30 ноември пък представлението „Сцени на разсъмване“ ще се играе с английски субтитри. До края на годината може да го гледате още и на 11 декември. Трилогията ще завърши с пърформанса „Цената на човека“, с който „Emergency Theater“ изследва териториите и политизирането на човешкото битие и разглежда човешката ситуация в диалог със световната такава.

Мартин Атанасов

Празна е стаята на удоволствието

Премиера: 22 ноември

Предстоящи дати: 12 и 28 декември

С участието на: Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева, Елена Димитрова, Велислав Павлов, Нино Гомес

Идея: МЮТЕСЕ + Я (М. Ръждашки, Ю. Сайска, Т. Котов, Е. Гацов, С. Павлов, Е. Димитрова + Я. Мороз)

Режисьор: Юлиана Сайска

Супервизия на процеса: Теодор Котов

Сценография и осветление: Ралица Тонева

Композитор: Елица Алексиева

Саунд дизайн и авторски песни: Нино Гомес

Драматургичен консултант: Младен Алексиев

Антидраматургия: Цвета Софрониева

Връзки с медиите: Културна фондация А25

Графичен дизайн: Асен Канев

Координатор и социални медии: София Канева

Снимка: Мартин Атанасов

Екипът на Emergency Theater благодари на:

Цвета Софрониева, Теодор Котов, Емилиян Гацов, Ясен Василев, Мартин Ръждашки, Иван Николов, Християн Бакалов и пространство "VARIANT", Камелия Спасова, Цвета Дойчева, Ралица Стоянова, София Канева

Продължителност: 90 минути

Възрастово ограничение: 18+

Представлението „Празна е стаята на удоволствието“ е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Разпространението на представлението, като част от трилогията „Final Countdown – човешкото по време на имплозия“, се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

Emergency Theater Празна е стаята на удоволствието РЦСИ „Топлоцентрала“

бюлетин

още авангарт