„Поведението на материята“ в КО-ОП

Самостоятелна изложба на Вито Валентинов от 11 май

На 11 май от 17:00 ч. в КО-ОП ще бъде открита самостоятелната изложба на Вито Валентинов – „Поведението на материята“ и ще можете да я посетите до 6 юни. Изложбата идва като резултат от потребност за по-силна връзка с физическото.

В продължение на месеци внимателно събирах малки предмети от улиците, по които вървях, от кухнята ми, сред играчките на сина ми, от битпазари и железарии. Събирах обекти, които ме привличат със своето физическо присъствие. Има едно приятно усещане за допир, когато ги държа в ръцете си, и съм в контакт с тяхната тежест или лекота, тяхната грапава или гладка повърхност, температура, плътност или прозрачност.

 

Яна Лозева

Преживяването на реалното, тук и сега, като противопоставяне на виртуалното, дигиталното, симулираното. Все по-голямото ни присъствие онлайн, ускорено и от Covid-19 кризата, засилва още повече неговата потребност за физическо общуване. 

Намерените предмети се превръщат в елементи от системи. Валентинов разглежда системите като ситуации. Елементите никога не са автономни единици, те винаги са във взаимоотношения, в състояния на диалог, контакт, конфликт, противопоставяне, отблъскване или привличане. Целта му е да създе необичайни отношения между тези намерени парчета материя. Тези връзки между тях са самите произведения – често пъти в празното пространство, както и в съзнанието на зрителя. В изложбата няма наративи – има ситуации и сцени. Драматургията тук е в действието, а не в историята. 

През последните години Вито Валентинов създава инсталации с участие на публиката, чрез които изгражда условия за общуване. Всяка инсталация е нов тип необичайно изразно средство за комуникация между участниците. Интересува се от езика като система за пренасяне на информация от една форма в друга. Разсъждава в контекста на кодирането на информацията в нов език. Всеки материал – заради неговата форма, повърхност или размер, е като буква в азбука. Комбинациите, повторенията и дистанциите между тях оформят думите, препинателните знаци и паузите в изречението. 

Много от градивните елементи в „Поведението на материята“ са парчета материал, които често са счупени части от по-големи неща. 

Опитвам от този все по-опустошен и фрагментиран свят да създам нови стабилни конфигурации като свързвам частите и им придавам различен смисъл и значение. Тези отломки не са вече самотни и изоставени, а част от нови отношения и диалози.

 

Асен Емилов

ЗА ВИТО ВАЛЕНТИНОВ:

Вито Валентинов е роден през 1977 г. в София, където живее и работи. Създава предимно инсталации, често с участие на публиката. Учил е в Националното училище за изящни изкуства, (1991-1996) и Стенопис в Националната художествена академия, (1997-1999), след което завършва академията за изкуства AKI, (1999-2004) и Холандския институт за изкуства DAI в Холандия, (2004-2006).

През 2006 г. прави своя дебют с късометражния филм „Falling on the Fovea“, реализиран заедно с Кристина Яначкова, с който участва в изложбата „The Projection Project” в Музея за съвременно изкуство MuHKA, Антверпен. Същата година се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ, (2007-2009). Валентинов има множество участия в изложби в галерии, музеи и фестивали, сред които Biennale de Kunstvlaai 2006, Амстердам, Холандия; Sofia Design Week 2012, София; Contempo - International Art Festival 2014, Варна; TEDxBG 2014, София; Space SSEE Gallery, Дейжон, Южна Корея; Резидентска програма CEC Artslink в Ню Йорк и Синсинати, САЩ; София; САМСИ - Софийски Арсенал - Музей за Съвременно Изкуство, София; СГХГ - Софийска Градска Художествена Галерия, София; Галерия Сариев, Пловдив; Vienna Contemporary 2015 - Focus Bulgaria, Виена, Австрия; Гьоте Институт, София; The New New - Art Science Tech Festival, Солун, Гърция и NEXT Balkan, Белград, Сърбия.

бюлетин

още реакция