Неапол на Сорентино в нова изложба

51 фотографии от филма "The Hand of God” в мащабна изложба до 5 септември.

Киното на Сорентино е пир за сетивата. Най-личният му филм, “The Hand of God”, ни пренася в синьото на Неапол, в жаркото лято, в носталгията по младостта, в горещата липса на обич. Всеки кадър е достоен за картина - желание, което се осъществява благодарение на 51 селектирани кадри в изложбата "È stata la mano di Dio - Immagini dal set” на Джани Фиорито, фотограф на филма. Всички, влюбени в творчеството на Сорентино, могат да посетят изложбата до 5 септември в Археологическия музей в Неапол. 


“Снимките на този филм бяха много емоционални - споделя Фиорито, който е фотограф на почти всички филми на Сорентино, а през 2017-та представя изложба с кадри от  “Младият папа” в Palazzo Reale - беше интензивно, дори странно да гледам как Паоло пресъздава самия себе си чрез алтер егото си Фабието Скиза. С Паоло се познаваме от момента, в който започна да прави кино. За да мога да възпроизведа неговата визия, трябваше да вляза в главата му, да вникна в начина, по който разказва. Погледът на фотографа трябва да е в синхрон с режисьора на кинематографичната творба. Много фина игра - да уловиш снимката в дадена сцена. Това е нашето състезание, аз и Сорентино, а това, че се познаваме от много време, само ни помогна.

Изложбата е организирана в шест секции, които представят различните “души” на филма - безспорно най-искреният в цялата му филмография, разказващ как след трагичен инцидент, в който загубва и двамата си родители, Сорентино се обръща към киното. Котва на спасението, начин, по който да избяга от реалността. Първата част от изложбата е посветена на Сан Дженаро, леля Патриция, лудостта на Неапол, бягството от самотата.