Разходка из живота на Пикасо

В СГХГ ще намерите 86 фотографии, заснети между 1951 г. и 1973г.

Пабло Пикасо е велик художник, гений, който претворява световното изкуство и изпреварва своето време. Безспорно той е един от най-влиятелните художници на XX век, който продължава да бъде пример за много творци. През целия си съзнателен живот художникът не спира да рисува, като постоянно се развива, преминава през различни художествени стилове. Пикасо има огромен принос за развитието на световното изкуство и е един от основоположниците на стиловете кубизъм и сюрреализъм. Този богат, динамичен и разнообразен творчески и житейски път е изпълнен с много срещи и раздели, с приятелства, любов и смърт. Поради това Пикасо е най-често сниманият художник.

Едуард Куин

Пикасо на Коледа с Есмералда.


От 50-те години на миналия век Пикасо е установил истински работни отношения с определени фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин.

Андре Вилер

Пикасо позира като Попай


През годините, в които го следват, двамата удивителни фотографи не само навлизат в неговото всекидневие и творчество, но разкриват отношенията в семейството, близките и приятелите. Позволяват ни да навлезем и да надникнем без прегради в личния свят на Пикасо. С тези уникални кадри Андре Вилер и Едуард Куин ни водят в една забележителна фотографска разходка из живота на знаменития испански художник от 50-те години на миналия век до смъртта му.

В експозицията са включени над 86 творби от 1951г. до смъртта на художника през 1973г.

Куратори на изложбата: Хосе Феликс Бенц и д-р Хуан Абейо Хуанпере

 

Андре Вилер

Пикасо позира с боне


 

Едуард Куин

Пикасо с дъщеря си Палома на лятното изложение за керамика, 1953 г.


 

Едуард Куин

 

Едуард Куин

 

Едуард Куин

бюлетин

още реакция