Безплатни събития за младата публика на деветото издание на „Срещи на младото европейско кино“

20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

От 20 до 25 юни 2023 в София ще се проведе деветото издание на фестивала “Срещи на младото европейско кино“ – събитие, посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години.


Организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи като CinEd - Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др., ще представят богата програма от прожекции, дискусии, оригинални работилници, както и уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев. 


Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино „Щастие на каишка” на режисьора Яне Каучич, унгарският документален „Проект: Баба“ на режисьора Балинт Ревеш, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. И още документално кино: френският „Напред, деца!“ (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия, както и документалния поетичен филм „Пианото на Припят“ на реж. Елиска Цилкова, придружен от специална дискусия и работилница, в която младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид.

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала е тази за рисуване на лента - след като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, включваща експериментални филми, както и такива от началото на киното, всички те заснети на лента, която впоследствие е оцветена, младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента!

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, както и с любимия на младежката публика „Кралица на комедията“ на реж. Сана Ленкен от Швеция.


Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции: на немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид – поетичен и музикален разказ за самотата, пътуването и силата на цветовете, на превърналия се в хит френски филм „Не ми пука“ (реж. Еманюел Мар и Жули Льокустр) с популярната актриса Адел Екзаркопулос, както и програма от съвременни късометражни немски филми, които включват актуални, социално ангажирани теми, вълнуващи младежите в Германия днес.

Тазгодишната филмова селекция на „Срещи на младото европейско кино“ ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители (от 3 до 7 години): тематичните „Спри и се завърти“, „Светът в рамка“, част от каталога на европейския проект Cinemini Европа, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници, в които най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.


За поредна година, организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях – първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното, а второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности и е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници.

Всички те са също така поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища - ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманция и 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Филмите са част от международната програма “Киното, сто години младост”, чиято тема през изминалата учебна година беше “Центриране/ децентриране в киното”.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма, която ще се проведе в зала “Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център. Предварителното записване е задължително на следния линк

Деветото издание на “Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Институт Лист - Унгарски културен институт, Посолство на Швеция и Шведски филмов център, Посолство на Словения, snimam.net и Polaroid и др.

Подробности за програмата на  “Срещи на младото европейско кино” може да видите тук.. Официална фейсбук страница.бюлетин

още реакция