„Срещи на младото европейско кино“ празнува своето 10-то издание

Безплатни прожекции на отличени на световните фестивали филми, работилници и специални събития

Между 22 до 28 юни в София ще се проведе десетото празнично издание на „Срещи на младото европейско кино“ - добре познатия и обичан безплатен кинофестивал, посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години. Специално за ключовата годишнина, организаторите Сдружение „Арте Урбана Колектив“ са подготвили богата и наситена програма: прожекции на специално селектирани филми с награди от световните кинофоруми, тематични дискусии и работилници, оригинален киноконцерт - филми и музика на живо и форум „Кино в училище”, посветен на ученици и учители - които ще се проведат в зала „Славейков” на Френския институт, залата на Чешкия център, залата и лятното кино на Гьоте-институт и Кино Кабана. Входът е свободен, след резервация на безплатен билет тук.


Ето и част от акцентите в програмата на десетото, празнично издание на „Срещи на младото европейско кино“:

На 24.06 от 18:30 в зала „Славейков” на Френския институт премиерно за България ще бъде показан носителят за най-добър филм на програмата Giornate degli Autori на Филмовия фестивал във Венеция „Вампир хуманист търси доброволец самоубиец”, в който проследяваме историята на една необичайна тийнейджърка вампир - тя отказва да се храни, защото не иска да убива хора.

Вампир хуманист търси доброволец самоубиец.


На 26.06 от 20:30 в младите кинолюбители пък ще могат да видят немския документален филм  „Майдегол”. Филмът ни среща с Разие, момиче с мечта да бъде професионален боксьор, въпреки всички пречки изправени пред нея заради афганистанския ѝ произход. Продукцията получи Специална награда Generation 14plus на фeстивала Берлинале 2024. 

Юбилейното издание на „Срещи на младото европейско кино“ включва и специална късометражна програма „Смелите деца” (26.06 от 13:00 часа, зала „Славейков” на Френски институт). Чрез три късометражни филма на млади режисьори се пренасяме в три различни истории, които поставят граници - реални и въображаеми - пред смелите деца. „Афония” на „На гроба на баща ми” Жауаине Зентар ни разкрива смелостта на младо момиче, което се сблъсква с патриархалните разбирания на общността в родното село на баща й; чрез „Тъмна стая” на режисьора Асли Байкал се намираме в турски град, разположен близо до сирийската и иракската граница, където работилница за аналогова фотография събира група смели деца в споделено приключение.


На 27.06 юни (11:00 часа в зала „Славейков” на Френски институт) пък най-малките зрители ще могат да се насладят на вълнуваща селекция от френски анимационни филми под надслов „Магични животни и чудни истории”. Една неповторима програма от шест кратки филма, в които: един дракон внезапно се превръща в медийна звезда; едно дете се променя и твори чрез вълшебствата на музиката; един ловец преминава през изпитания и премеждия, след като по погрешка взема заек вместо кучето си, за да отиде на лов в гората; един военен слон се изгубва в планината; една спяща мечка е събудена от крадлив заек; едно чудовище се учи да разпознава емоциите си.

В програмата са включени и три филма, които представят предизвикателствата, пред които са изправени тийнейджърите: унгарският „Обяснение за всичко” на Габор Рейс с награда на фестивала във Венеция, в който младеж създава национален скандал след като си служи с лъжа, с която да обясни ниската си оценка пред родителите си; португалският „Вълк и куче” - разказ за непримиримата Ана и за странната общност на остров, където сиянието на здрача пресича огромния Атлантически океан; френският „Най-лошите”, показан на фестивала в Кан, за тийнейджърите Лили, Райън, Майлис и Джеси, които след кастинг са избрани да участват във филм. Всички в квартала са изумени и се питат защо са избрани само „най-лошите“.


На 28 юни, от 18:30 ч.,в зала „Славейков" на Френски институт в България, фестивалът ще завърши грандиозно със специален киноконцерт „В облаците”, който се осъществява в партньорство с инициативата „Синефония”. Под звуците на музиката от квинтета Станислав Арабаджиев (пиано), Кристина Хинова (цигулка), Мартин Ташев (тромпет), Димитър Карамфилов (бас) и Васил Вутев (барабани) ще се насладим на селекция от анимационни кино (селектираните филми са „Не се пренадувай!” на реж. Алжбета Мачакова Мишейковa, Чехия, „Хвърчилото” на реж. Мартин Сматана, Чехия, „Мечтата на Сам” на реж. Нолуен Робертс, Франция и „Мармалад” на реж. Радостина Нейкова, България), в които главните герои се озовават в небето! Събитието е част проект „Синефония” - събития за музика и кино, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.


В юбилейната програма на безплатния кинофестивал тази година са включени още специални програми с прожекции и работилници за младежи, посветени на екологията, опазването на околната среда и климатичните промени. Очаквайте подробности скоро!

Организатор на „Срещи на младото европейско кино“ е Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица регионални, национални и европейски инициативи (Моето място в киното, Киноателиета за развиване на социално-емоционални умения, CinEd, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др.).

За екипа на фестивала създаването на достъп до кино, култура и артистично образование за най-младите, започвайки още от детската градина, е кауза, която се стремят да реализират и разширяват през годините. Освен връзката с киното чрез гледане, по време на фестивала, най-младата публика е насърчавана и към задаването на въпроси за персонажите и историята, за проблеми, свързани с поставените теми и ценности, както и за естетическите аспекти на филма. Освен това, за да бъде въвличането на младата публика в културните процеси още по-пълноценно, програмата на фестивала включва и практически работилници. Дигиталната ера създава възможността младите зрители да се превърнат в творци. Практическите упражнения, свързани с филмите, неминуемо развиват критичното мислене и допринасят за това зрителите да задават въпроси не само върху сюжета, но и върху конкретни примери, свързани със заснемането на филма (включително и деца в най-ранна възраст). Връзката между тези два опита – гледането и създаването, несъмнено влияе върху по-нататъшното оценяване на творчеството като цяло.

Десетото издание на „Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Унгарски културен институт, Португалски културен и езиков център „Камойш“ в София, Посолство на Украйна в България, в партньорство с Кино Кабана, както и с подкрепата на TotalEnergies и Титан. Официална Фейсбук страница: https://www.facebook.com/youngeuropeancinemasofia. Билети (събитията са безплатни, но резервацията е задължителна): https://www.eventbrite.com/o/85980972023. Уебсайт: https://arteurbanacollectif.com/

Срещи на младото европейско кино Арте Урбана Колектив кинофестивал Кино в училище

бюлетин

още реакция