Препоръките на АртАкция за Аполония

Събитията, които искаме да посетим тази година в Созопол


Всяко лято Созопол чества изкуствата с богата и разнообразна програма. Тази година за пореден път можем да избираме от десетки събития, а за да улесни избора ви, екипът на АртАкция селектира своите фаворити.

Лятно кино: Шекспир като улично куче


Миналата година гледахме „Шекспир като улично куче“ на Синелибри и не останахме разочаровани. Това е един силен, личен филм за отказа да скланяме глава. Визуално (оператор Борис Славков) и музикално (Калин Николов) въздействащ, с честен, хаплив диалог и силна актьорска игра. Филмът на Валери Йорданов е задъхан, жизнен и дързък — ако още не сте го гледали, включете го в списъка си.

Накратко за филма: Какво се случва с едно момче, което има 2 големи таланта? Единият е театърът, а другият – уличният бой. Пред него стои дилемата с кой от тях да спаси живота на най-близкия си човек. Има само два варианта – да се боксира в незаконни мачове за пари или да спечели телевизионно риалити шоу, където рецитира Шекспир.

Лятно кино: Васил


Противоположен на „Шекспир като улично куче“ като усещане, но също толкова въздействащ е следващият филм от нашия списък. „Васил“ е топъл, спокоен филм за човечността и стереотипите. Историята във филма всъщност е реална – бащата на режисьорката Авелина Прат действително настанява българин в дома си преди години, а Авелина никога не го вижда, само чува истории за него. А Иван Бърнев е великолепен като Васил, както споделя една от продуцентките на филма Весела Казакова: „Когато Иван влезе на кастинга, Слънцето изгря.“

Накратко за филма: Пенсионираният архитект Алфредо подслонява Васил в своя дом, двамата нямат нищо общо освен страстта си към шаха. И въпреки различията един ден Алфредо разбира, че Васил е променил живота му.

Литература: Мария Касимова-Моасе „Записки от Шато-Лакрот: Резиденция Злокучане“


Ведрото и слънчево лято винаги ни изкушава да се потопим в някое забавно четиво, а втората книга от поредицата „Записки от Шато Лакрот“ е перфектен избор. Мария Касимова-Моасе е майстор на смеха и сатирата. Българите вече бяха на гости в Шато Лакрот, сега французите посещават също толкова колоритната Резиденция Злокучане. 

Накратко за книгата от авторката: „Записки от Шато Лакрот“ са записките на една българка на приятната възраст от около 40 години, която има втори брак с французин и заедно двамата преживяват всички неудобни ситуации, които следват от срещата на едната култура с другата, на едното семейство с другото, на едните очаквания с другите.

Литература: Тодора Радева „Едно възможно начало“