Номинираните за награда „Търнър"

Кои са избраните за най-престижната награда за изкуство.

Наградите "Търнър" са сред най-престижните в областта на визуалните изкуства. Организират се от галерията "Тейт" и са абсолютен символ на успех. Едни от най-запомнящите се произведения, които са били награждавани, са прословутата акула, потопена във формалдехит на Деймиън Хърст, както и инсталацията "Мy Bed" на Трейси Емин, известна още като "най-популярното разхвърляно легло на света". Именно през 1995 година Деймиън Хърст печели наградата на "Тейт", оставяйки верен на формалдехида и страстта си към животните. Тази негова награда безспорно е ключов момент за концептуализма. След вечерта на церемонията границите между онова, което може да бъде наречено изкуство, и всичко останало, е силно размита.  

23 години след това, номинираните за наградата "Търнър" 2018 са обявени. Всеки един от номинираните има за цел да комуникира силно социално или политическо послание. Артистите умело използват и всички иновативни технологии и методи, насочвайки погледа на света именно към дигиталната промяна и арт-активността, която има силата да променя. Изкуството винаги е притежавало частица непокорност, бунт, недоволство. Но може би тази година е повече. И има защо. Предстявяме номинираните за Наградите "Търнър" 2018.

Charlotte Prodger

Млада режисьорка, която експериментира както с технолигията, така и с пейзажа. Напълно сама в шотландска гора, тя решава, че ще използва смартфона си, за да снима наоколо. А за компания записва единствено гласа си, разказващ вълнуваща история за всичко, през което е преминала. Prodger прави впечатление не само с филма си “BRIDGIT” (2016), но и с изпълнения с нюанси метод на работа.

Naeem Mohaiemen

Лондонски артист, който използва киното, арт инсталациите и писането, за да изрази мнението си по редица въпроси. Успява да изгради мета-архив на световната история. Номиниран е за наградата заради работата си по "Documenta 14" и филма му "Naeem Mohaimeien: There is No Last Man", показан в MoMa през месец март. Филмът обединява два сюжета по които Naeem е работил доста дълго време. Вторият от тях носи името "Tripoli Cancelled" и разказва историята на мъж, който е задържан на летището, без право да излезе навън. Историята е автобиографична и отразява дните, в които бащата на режисьора губи паспорта си и е принуден да обитава същото летище в Гърция, където е сниман филма, за цели девет дни през 1977.

Forensic Architecturе

Лондонско студио, което се бори за човешките права, но по особен начин. Студиото събира достатъчно публични видеа и записи, които след това превръща в 3D модел. Проектът им "Grendell Tower Project" е абсолютен пример за събиране на достатъчно данни, които са от изключителна помощ при разследването на пожара на сградата преди година. Студиото е номинирано за иновативния метод, който успява да визуализира доказателства, отнасящи се до различни злоупотреби. Освен като произведение на дийзана, този продукт би могъл да бъде използван и в съда.

Luke Whillis Thomson

Режисьор, който дебютира през 2017-та със самостоятелна изложба. Филмът е ням, черно-бял, засягащ изключително болезнена тема. Краткият филм представя живото включване на Diamond Reynolds: момиче, което снима видео в момента, в който приятелят ѝ бива застрелян от полицията. Името му става част от огромната статистика на тъмнокожи мъже, които са станали жертва на полицията в САЩ. Според журито на наградите "Търнър", работата на артиста е истинско отражение на мъката и засяга важни социални проблеми.

награди изкуство номинации

бюлетин

още реакция