Нова година, нова аудиокнига: какво слушаме в Storytel през 2024 година

Селекция от 12 заглавия за 12-те месеца от годината

През последните десетилетия книгоиздаването претърпява няколко големи нововъведения. След създаването на електронните книги в началото на 2000 г. се прогнозира, че този формат ще завладее света на книгоиздаването. Междувременно обаче се появяват и аудиокнигите, които не само изпреварват е-книгите по популярност, но се превръщат в най-бързо развиващия се сегмент от книжната индустрия. Все пак можете да слушате аудиокниги докато шофирате, докато вършите домакинска работа или спортувате. Именно затова сме селектирали 12 заглавия за 12-те месеца от годината, които можете да слушате в Storytel. 


Януари. „Записки от Шато Лакрот“, Мария Касимова-Моасе

Винаги е добра идея да започнем годината с нещо забавно и приятно. Това заглавие е особено подходящо за тези, които тепърва започват своето пътешествие из света на аудиокнигите. Богдана Трифонова така умело пресъздава историята на Мария Касимова-Моасе, че пренася читателя в шато дьо Лакрот, при сдържаните Жонвиев и Жан-Батист, с които Калина (главният персонаж) се запознава за първи път, въпреки че вече е омъжена за сина им Дидие. Сюжетът е толкова завладяващ, че без да осъзнаете, ще започнете да се смеете на глас в градския транспорт. 

Февруари. Колекция „Корморан Страйк“, Робърт Галбрейт

След като се „изтренираме“ със „Записки от Шато Лакрот“ (а защо не и с втората част „Резиденция „Злокучане“), продължаваме към също толкова увлекателен сюжет, макар и в друг жанр – последната книга от поредицата за детектива Корморан Страйк „Мастиленочерно сърце“. Разбира се, ако не сте запознати с поредицата, можете да започнете от първата част „Зовът на кукувицата“ – завладяващ, елегантен криминален роман, който ни потапя в атмосферата на Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в Ийст Енд и оживлението в Сохо. В Storytel можете да намерите поредицата както на български, прочетена от Чавдар Монов, така и в оригинал, прочетена от английския актьор Робърт Гленистър. 

Март. „Тайната на Диор“, Наташа Лестър

„Тайната на Диор“ е едно от най-обсъжданите и най-високо оценявани заглавия в Storytel. Главни героини в тази история са жените пилоти и тайни агенти, помогнали на Съпротивата срещу нацистка Германия, рискували и загубили живота си в борбата за свобода. Базиран на истински личности, описван като „ураган от емоции“ и „изключителна история, поднесена по завладяващ начин“, „Тайната на Диор“ е разтърсващ роман, преплитащ съдби на изключителни личности в два времеви периода. Гласът на Йоанна Темелкова увлича читателя и не го пуска до самия край. 

Април. „Български хроники“, Стефан Цанев

Българският народ имаше нужда от тази книга. Имаше нужда да види мястото си във вековете, на континента и в света, да съпреживее мъките и радостите, славата и позора на предците си и през техните очи да надникне в мрака на собствената си душа. - Стефан Цанев

„Български хроники“ на Стефан Цанев няма нужда от въведение. Това е едно от най-слушаните заглавия в Storytel, но бихме искали отново да обърнем внимание на тази изключителна колекция. Това са четири тома, които всеки българин трябва да прочете – а вече можете лесно и достъпно да изслушате изящния прочит на Стоян Алексиев. 

Май. „Там, където не сме“, Георги Господинов

Времеубежище“ е второто най-популярно заглавие в Storytel за 2023-та година – това е съвсем очаквано, като се има предвид, че романът бе награден с Международен Букър, Стрега и редица др. престижни награди. Няма да ви препоръчаме отново последния роман на Господинов (въпреки че прочита на Владимир Пенев е изключителен и силно съветваме да го добавите в списъка си, ако още не сте стигнали до него). Вместо това, ще обърнем внимание на стихосбирката „Там, където не сме“. Вярваме, че поезията е направена за да се чете на глас (в този случай гласът е Стоян Алексиев), да бъде възприемана подобно на музиката – на слушалки, в уединение, по възможност с хубава гледка. 

Юни. „Глюкозната революция“, Джеси Инчауспе

В средата на 2024-та ви предлагаме нехудожествено заглавие – все пак, това е най-популярния жанр сред аудиокнигите в световен мащаб. Няма как да подминем бестселъра на Джеси Инчауспе „Глюкозната революция“. След като завършва биохимия във Вашингтон, Джеси посвещава живота си на науката за храната и превръща „правилното“ хранене в своя мисия. Не, в книгата няма нищо забранено. Не е и книга за диети. Така наречената глюкозна богиния ни учи колко е важно да следим кръвната си захар и защо всъщност никак не е трудно да бъдем в добра форма и да се храним здравословно. И ако сте чули, че книгата е революционна, бъдете сигурни, че никак не е преувеличено. Уверете се сами като изслушате прочита на Христина Ибришимова (и промените живота и благосъстоянието си).

Юли. „Алексис Зорбас“, Никос Казандзакис

Няма по-духовит герой от Алексис Зорбас, който винаги е там и ни очаква в едноименния роман на Никос Казандзакис, за да ни покаже красотата от търсенето на зеления камък и неподправената радост от живота. Една вечна като морето история за смисъла, за любовта, за изкуството да живееш истински – прекрасно изчетена от Симеон Владов. 

И аз се смея, задето ти се смееш – и по този начин край няма смехът на този свят!

Август. „Фрида: Да живее животът!“, Кармен Доминго 

Август се потапяме в многоцветния живот на Фрида Кало със страхотния Storytel Original „Фрида: Да живее животът!“, артистично прочетен от Ана Пападопулу. Сериалът се слуша на един дъх – запленяващ, прочувствен и вдъхновяващ. Той проследява не само професионалната траектория на Фрида Кало, но и нейната връзка с Диего Ривера. Осем дни преди да почине, Фрида Кало написва върху червената сърцевина на диня: „Да живее животът“ – финален натюрморт – цветен и оптимистичен като нея самата, въпреки нещастията, които животът ѝ поднася. 

Септември. „Преди да се родя и след смъртта ми“, Ивайло Петров

Изпращаме лятото с едно прекрасно българско заглавие, което сме изключително щастливи, че е намерило място в Storytel, а прочитът на Сава Пиперов е великолепен. Едновременно хумористична, увлекателна и интелигентна, книгата на Ивайло Петров представя смешно-тъжен поглед към раждането, смъртта и всичко между тях. Заслужава си да отделите време за нея. 

Не, природата не само че не е демократична, ами си е изпечен диктатор. На нейно място, преди да създам човек, аз бих направил така, че той да наблюдава живота известно време и ако се наеме да стане човек, да си вдигне ръката в знак на съгласие, ако не – да си остане в Нищото…

Октомври. „Майстора и Маргарита“, Михаил Булгаков

Ръкописите не горят.

Есента се посвещаваме на легендарния сюжет на „Майстора и Маргарита“ – класика, която може да бъде препрочитана отново и отново (особено когато ни я чете Никола Стефанов; а можете да опитате и драматизацията по романа на Илиана Вълчанова). Действието се развива около посещение на Дявола (Воланд) в Москва през 20-те години на 20. век. Освен с интригуващите си сюжет и структура, романът е известен и с историята на неговото написване (и пренаписване). Булгаков няколко пъти преустановява писането на романа, дори го изгаря, когато пиесата му „Кабала святош“ бива забранена. Това не е традиционната руска класика – далеч е от битовите спорове на Лев Толсой и Антон Чехов или от трагичните романси на Александър Пушкин. Днес „Майстора и Маргарита“ се смята за един от най-добрите романи, написани по време на политическото безпокойство през ХХ век, а съвременните любители на стойностната литература могат да забележат достойнствата му (и да оценят забавната говореща котка). Ако аудиокнигата ви се понрави, препоръчваме да посетите и нейната магична интерпретация в Младежки театър „Николай Бинев“, където ще видите Койна Русева в ролята на Воланд.

Ноември. „Зимата на нашето недоволство“, Джон Стайнбек

„Зимата на нашето недоволство“ е последният роман на Джон Стайнбек, смятан от критиката за голямото му завръщане в първите редици на световната проза след „Гроздовете на гнева”. Заглавието е препратка към първите 2 реплики от пиесата Ричард III от Уилям Шекспир: „Сега е зимата на нашето недоволство / Преобразена във величествено лято от това слънце на Йорк“. Стегнатият, изпълнен с много вътрешна сила и напрежение разказ е съсредоточен около Итън Алън Холи – издънка на стар род от аристократична Нова Англия, носител на висши морални стойности и дълбоко насадена честност – продавач в бакалията, която преди е притежавал. Стайнбек, „озвучаван“ изкусно от Мартин Герасков, държи читателя в невероятно силно напрежение и го прави болезнено съпричастен към всички терзания на героите. „Зимата на нашето недоволство“ също има драматургична версия в „Малък градски театър зад канала“ с участието на Василена Атанасова, Малин Кръстев, Асен Блатечки, Светлана Янчева и др. 

Декември. „Коледна песен“, Чарлс Дикенс

Както споделя един от читателите в Storytel: „Гениална творба, прочетена фантастично.“ „Коледна песен“ на Чарлс Дикенс е от онези коледни книги, които можем да разгръщаме всяка година, а прочитът на Виктор Танев е наистина чудесен. Прекрасна, докосваща и поучителна класика, която е хубаво да си припомняме, особено преди светлите коледни празници. 

Storytel аудиокниги препоръки

бюлетин

още смарт