И Оскарът за най-добра аудиокнига отива при…

6 книги в Storytel, по които са създадени филми, номинирани за Оскар

Насред сезона на филмовите награди, докато стрийминг платформите и телевизионните канали ни припомнят предишни победители, докато още преживяваме тазгодишните вълнения, ние се посвещаваме на книги, вдъхновили някои от любимите ни „Оскарски" филми. Потапяме се в шест великолепни сюжета, вдъхновили някои от най-емблематичните филми от световното кино. 

Животът на Пи, Ян Мартел

Цялото фантастично пътуване носи белези от „Старецът и морето", магическия реализъм на Амаду и Маркес и абсурда на Бекет...Ян Мартел е свършил отлична работа. – „Глоуб енд Мейл", Торонто


След ужасяващо корабокрушение, индийското момче Пи се озовава на спасителна лодка в открито море заедно със свиреп бенглски тигър. Освежаващ, прочуствен, оригинален, остроумен и пълен с множество интересни факти разказ, който ще ви накара да повярвате в силата на художествената литература. 

Роден в Испания през 1963 година, Ян Мартел живее в Монреал. Изучавал е философия в престижни университети. „Животът на Пи" е вторият му роман, преведен на повече от 30 езика, той получава една от най-престижните награди в света – „Букър". В Storytel се наслаждаваме на прекрасния прочит на Димитър Живков.

Кръстникът, Марио Пузо


Историята на Вито Корлеоне е обречена на безсмъртие – историята на неговия произход и на традициите, които семейството му следва, на цялата палитра от пленителни антигерои, корумпирани полицаи, безскрупулни врагове и политически машинации, задвижвани от смазания с кръв механизъм на организираната престъпност; историята на неговия най-малък син, Майкъл, който стремително се изкачва до върха, докато постепенно погубва душата си; историята, в която като огледален образ виждаме всички аспекти на човешкото – от непрогледния мрак до заслепяващата светлина.

Марио Пузо е сред малцината писатели на XX век, създали истински художествени митове, които отдавна са прескочили условните граници на литературата, сякаш не са измислени, а са взети от реалния живот. Независимо дали сте гледали адаптацията на Франсис Форд Копола от 1972 г. или не, прочитът на Никола Стефанов със сигурност ще ви увлече в невероятния сюжет. И все пак, ако не сте гледали един от най-великите филми в световното кино – препоръчваме да си го пуснете след аудиокнигата. 

Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин


Няма как да не включим в списъка една от най-обичаните класики на всички времена. Това е един от онези романи, които винаги звучат актуално, въпреки че са писани преди стотици години (особено, когато се порчетени от Даниела Йорданова Мезеклиева)

Казват, че първите впечатления винаги са верни. Но дали гордостта не е параван, който прикрива нежна и ранима душа? Дали всички хора са такива, каквито изглеждат? В този маскарад от нрави, мълчание, прикриващо стаени желания, и ангелски лица, зад които се крият лоши намерения, няколко души се опитват да намерят път един към друг въпреки законите на обществото – и въпреки собствените си предразсъдъци.

Препоръчваме адаптацията от 2005, режисирана от Джо Райт, с Кийра Найтли в ролята на Елизабет Бенет и Матю Макфейдън като Фицуилям Дарси.

Портокал с часовников механизъм, Антъни Бърджес


„Портокал с часовников механизъм" е явление в световната литература. Запомня се главно с несъществуващия език, на който говорят „литъл Алекс и неговите друзя”: чудат тийнейджърски жаргон, истинска еквилибристика с английски и руски, изпъстрен тук-там с думи от немски, френски и дори от цигански (брилянтно пресъздаден на български от преводачите Мариана Мелнишка и Елена Мелнишка)

Гласът на Димитър Живков ни отвежда в абсурдния свят на тази зловеща фантастика на Антъни Бърджес – признат още приживе за класик на модерния роман. За трайната слава на книгата допринася и въздействената ѝ екранна версия, създадена от друг гениален бунтар – режисьора Стенли Кубрик. Филмът от 1971 г. е култов и е признат от критиката за един от 100-те шедьоври на световното кино.

Лолита, Владимир Набоков


Макар Набоков да среща трудности при публикацията на „Лолита", творбата придобива световна известност благодарение на иновативния си стил и лоша слава, дължаща се на скандалния си сюжет – Хъмбърт Хъмбърт - европейски интелектуалец, заселил се в Америка, е обсебен от спомена за юношеската си любов. Когато среща своя идеал за „нимфетка" в лицето на дванайсет-годишната Лолита, невинна и същевременно порочна, той начертава сложен план, за да я съблазни и похити. Разтърсващ прочит на Стоян Алексиев.

„Лолита” е едновременно история за носталгията, спомените и творческото въображение. Историята на Хъмбърт има и две впечатляващи филмови екранизации, сътворени от Стенли Кубрик (1962 г. С Джеймс Мейсън и Сю Лион) и Ейдриън Лайн (1997 г. С Джереми Айрънс и Доминик Суейн), първата от които е номинирана за „Оскар" за най-добър адаптиран сценарии. 

Спасителна, великолепна, стремителна, безкрайно комична и чувствено наситена книга. – Джон Ъндайк

Малки Жени, Луиза Мей Алкот 


Поколения юноши и възрастни, мъже и жени, се влюбват в сестрите Марч от най-популярния роман на Луиза Мей Алкот - „Малки жени". В него се запознаваме с бъдещата писателка Джо, трагично крехката Бет, красивата Мег и романтичната, разглезена Ейми, обединени от предаността си една към друга и борбата си за оцеляване в Нова Англия по време на Гражданската война.

За никого не е тайна, че Алкот базира „Малки жени" на собствения си живот. Докато баща ѝ, свободомислещият реформатор и аболиционист Бронсън Алкот, общува с видни автори като Емерсън, Торо и Хоторн, Луиза издържа себе си и сестрите си с „женска работа", включително шиене, пране и работа като домашна прислужница. Но скоро открива, че може да печели повече пари от писане. „Малки жени" ѝ донася трайна слава и богатство и далеч не е „момичешка книга", както иска издателят ѝ. В нея се разглеждат такива вечни теми като любовта и смъртта, войната и мира, конфликтът между личната амбиция и семейните отговорности, както и сблъсъкът на културите между Европа и Америка.

Романът е екранизиран многократно, като последната адаптация от 2020 г. На Грета Гъруиг получава 6 номинации за „Оскар", като отнася статуетката за най-добър костюмен дизайн. Прочитът в Storytel на Десислава Знаменова е отличен! 

Тези и други велики истории, вдъхновили някои от най-награждаваните и знакови филми, ще откриете в този кът на библиотеката на Storytel тук.

Storytel аудиокниги препоръки книги Оскари филми по книги

бюлетин

още смарт